English  
 Начало За АБРО Бюлетин Новини Събития Членове Документи За сваляне Контакти Връзки DVB-T 
 
  Събития
  Съобщения
  Членове
 виж всички 
  Съобщения
Среща в Трявна на регионални ефирни радиостанции
2015-07-22

“Актуални проблеми на ефирните регионални радиостанции в България” e била темата на специализиран семинар, проведен в Трявна в периода 18-19 юли 2015 г. В събитието са взели участие собственици, управители и представители на ефирните радиостанции: “Зорана” (София), “Мая” (Варна, Бургас, Шумен), “Микс” (Поморие), “Добруджа” (Добрич), “Гама” (Видин), “Мелодия” (Силистра), “Зетра” (Ловеч), “Белла” (Петрич, Банско), “Нова” (Нова Загора) , “Фолк” (Айтос), “В-99” (гр. Гоце Делчев).

Участниците са споделили тревогата си от изключително свития рекламен пазар в условията на бавно възстановяване след световната финансова и икономическа криза.

Отбелязана е била важната характеристика на местните ефирни радиопрограми като най-бързия и гъвкав източник на местна и регионална информация, вкл. при извънредни ситуации, с която мисия всички оператори се справят безупречно.

Отправен е апел институциите в държавата да не пропускат местните радиостанции при медийни кампании за популяризиране на програми и мерки по усвояване на европейски средства.

Обсъдени са били и редица проблеми, стоящи на дневен ред пред гилдията, сред които търсенето на най-справедливо и икономически приемливо решение при отстъпването на авторски и сродни права от организациите за колективно управление на права – Музикаутор и Профон. В тази връзка, вниманието на индустрията е съсредоточено върху преговорите на двете сдружения с представителната организация на ползвателите в сектора – Асоциация на българските радио- и телевизионни оператори – АБРО.

Специални благодарности са изказани към официалния гост на събитието – г-жа Снежана Тодорова – председател на Управителния съвет на Съюза на българските журналисти. В приветственото си слово г-жа Тодорова е подчертала изключително важната мисия на местните ефирни радиостанции, които СБЖ приема за важен фактор за своевременната и обективна информация по всички въпроси, касаещи местните общности.

Подчертана е била и принципната подкрепа на Съюза на българските журналисти за всяко градивно начинание на местните радиостанции, защото, по думите на г-жа Тодорова, “да се издържа днес ефирна радиостанция само от реклама става изключително трудно и предполага добро мениджърско мислене и любов към това прекрасно начинание”.

Обсъдена е била и възможността за използване на творческата и почивната база, с която разполага СБЖ, за форуми и събития на местните радиооператори.

Решено е било срещата в Трявна да сложи началото на традиция в провеждането на подобни семинари, като се планира следващият да се състои в гр. Карлово през месец ноември т.г., като датата и програмата на мероприятието ще бъдат оповестени допълнително.

 виж всички от категорията  
  Реклама
 
      © 2019 AБРO - Асоциация на българските радио- и телевизионни оператори | Реклама Уеб Дизайн и разработка от Дизайн Студио 42