English  
 Начало За АБРО Бюлетин Новини Събития Членове Документи За сваляне Контакти Връзки DVB-T 
 
  Новини
  Пресцентър
  Общество и медии
  Медиите в кадър
  Реклама
  Интервю
  Гледна точка
  Право на отговор
  Авторско право и сродните му права
  Технологии и платформи
  Други
  Непотвърдено?
  Членове
 виж всички 
  Реклама
ЦИК отхвърли сигнала срещу билбордовете на ”Атака”
2014-05-09

ЦИК остави без уважение сигнала срещу "Атака" за предизборна агитация върху билбордове на партийната телевизия "Алфа". 

В сигнала на "Протестна мрежа" пише, че на стотици билбордове на "Алфа", стени на сгради и други обекти в страната има агитационни материали с "Номер 20" - номерът на "Атака" в бюлетината за евровота. Към сигнала има снимка с билборд. 
Авторите твърдят, че това е политическа агитация, като по този начин се заобикалят изискванията на Изборния кодекс (ИК). Те настояха ЦИК да укаже на "Атака" да постави върху рекламните материали надпис, че купуването и продаването на гласове е престъпление съобразно изискванията на чл. 183, ал. 2 от ИК, или да премахне материалите. 
ЦИК обаче намира жалбата за допустима, но разгледана по същество за неоснователна. 
Оттам уточняват, че според допълнителните разпоредби на ИК "предизборна агитация" е призив за подкрепа или за неподкрепа на кандидат, партия, коалиция или инициативен комитет при участие в избори. 
"Наименованието и символите на партия и коалиция, поставени върху предмети, в които не се съдържа призив за подкрепа, не се смятат за агитация по смисъла на кодекса", пише в решението на ЦИК. 
Според експертите съвпадението от една дума в името на телевизия "Аlfa АТАКА" и партия "Атака" не означава категорично, че рекламата призовава за гласуване на политическата сила. 
Не било посочено къде в страната се намира билбордът, приложен със снимка към сигнала, а допълнително поисканата информация била "много обща - на магистрала "Тракия". 
Освен това не било ясно къде е числото 20 - върху билборда или върху снимката от сигнала. 
"Освен изложеното, от снимката не може да се установи безспорно дали върху билборда или върху снимката е монтирано изображението на числото 20", пише още в съобщението на ЦИК. 
Решението подлежи на обжалване пред Върховния административен съд чрез комисията в тридневен срок от обявяването му. 
На 30 април с писмо до председателя на СЕМ Георги Лозанов от "Протестна мрежа" поискаха СЕМ да заличи регистрацията на "Алфа ТВ" "заради системно проповядване на омраза и нарушения на Закона за радиото и телевизията".

 виж всички от категорията  
  Реклама
 
      © 2019 AБРO - Асоциация на българските радио- и телевизионни оператори | Реклама Уеб Дизайн и разработка от Дизайн Студио 42