English  
 Начало За АБРО Бюлетин Новини Събития Членове Документи За сваляне Контакти Връзки DVB-T 
 
  Новини
  Пресцентър
  Общество и медии
  Медиите в кадър
  Реклама
  Интервю
  Гледна точка
  Право на отговор
  Авторско право и сродните му права
  Технологии и платформи
  Други
  Непотвърдено?
  Членове
 виж всички 
  Авторско право и сродните му права
Асен Ошанов взе търговската марка на песента "Детелини" и я върна на Лили
2014-06-23

Така авторът на текста отвърна на удара на Асен Гаргов, който преди 4 години й забрани да я пее

Лили Иванова отново може да пее неостаряващия шлагер "Детелини" въпреки забраната на някогашната й дуетна половинка Асен Гаргов. Това заяви за "24 часа" авторът на текста на песента Асен Ошанов.

Известният царски юрист е бил възмутен от санкцията, която Гаргов се опита да наложи на най-голямата българска певица. Преди 4 години той обяви от тв ефир, че с нотариална покана до Лили Иванова й забранява да изпълнява композирани от него песни, сред които е и хитът "Детелини".
"Възмутих се, защото това бе отношение не само към Лили, а и към всички българи, тъй като "Детелини" е една от емблематичните песни в репертоара на певицата, а защо не и на нацията. Но по закона за авторските Права не само Гаргов, но и аз съм автор и реших да защитя правата - и на Лили, и моите. Аз съм печен юрист и като автор на стихотворението направих искане в лицензионната комисия да притежавам търговската марка на "Детелини". Когато решението в моя полза излезе, отидох на гости у Лили и й го занесох като подарък", разказа историята Асен Ошанов. За да компенсира накърненото й достойнство, поетът адвокат й подарява и 2-3 от новите си стихове, които Лили при желание да запее.
Юристът на царя има около 50 естрадни песни, голяма част от които са изпети от Лили Иванова и Богдана Карадочева ("Шан-з-Елизе"). И признава, че любимата му от всички е "Детелини".
Едва през 2010 г. приятели навиват Асен Ошанов да издаде първата си стихосбирка, а след две години се появи втора, която мина без премиера заради заболяване на автора й. Докато юристът води героична битка с болестта, издава още две книги и сега смята представянето им да бъде общо.
На премиерата им ще покаже поставена в рамка търговската марка на "Детелини", на която е притежател.
Стр. 40

 виж всички от категорията  
  Реклама
 
      © 2019 AБРO - Асоциация на българските радио- и телевизионни оператори | Реклама Уеб Дизайн и разработка от Дизайн Студио 42