English  
 Начало За АБРО Бюлетин Новини Събития Членове Документи За сваляне Контакти Връзки DVB-T 
 
  Новини
  Пресцентър
  Общество и медии
  Медиите в кадър
  Реклама
  Интервю
  Гледна точка
  Право на отговор
  Авторско право и сродните му права
  Технологии и платформи
  Други
  Непотвърдено?
  Членове
 виж всички 
  Авторско право и сродните му права
Малина Едрева: Искаме да запазим БГ изпълнителите у дома
2014-06-30

Столична община е първата, която обучава инспекторите си в уреждане на авторски права

Над 100 БГ изпълнители пяха на ключови места в София в рамките на кампанията „Споделяме музика, емоция, култура” на „Музикаутор” и „Профон”. Инициативата стартира на 17 юни и ще приключи на 1 юли, а сред артистите, включили се в програмата й до момента, са Мариана Попова, Дани Милев, D2 и Калин Вельов. Партньор на организациите в проекта са Столичната община, Българската музикална асоциация, Българската хип-хоп асоциация и Българската асоциация на музикалните продуценти. „Споделяме музика, емоции, култура” е в подкрепа на кандидатурата на София за Европейска столица на културата 2019. „Монитор” се свърза с г-жа Малина Едрева, председател на постоянната комисия по образование, култура, наука и културно многообразие (СОС), за повече подробности около инициативата. 

- Г-жо Едрева, в какви мероприятия участва Столична община във връзка с кандидатурата й за Европейска столица на културата 2019? 
- Работим в много тясна връзка с Асоциация за развитие на София, която финализира апликационната форма на проекта в момента, както и с културните оператори по програма “Култура” на Столична община и Столичния културен календар, програма “Европа”, неправителствени организации, архитекти, артисти, граждани. Целите на кандидатурата накратко са: по-голяма достъпност до културни събития - 700 000 души не потребяват култура освен от телевизионния екран; трансформиране на изоставени градски пространства (бивши индустриални сгради) в зони за културни дейности; разработване на мерки за интеграция на малцинствата и бежанците - изграждане на търпимост и диалог чрез културни дейности и инициативи; нов културен диалог с историческото наследство - споделяне на нови пространства за култура; демократизиране на културните дейности - излизането от институциите и изнасяне към периферните квартали на София, отдаване на сцена на независимите артисти, развиване на любителското изкуство. Включването на Столична община в кампанията “Споделяме музика, емоция, култура” е във фокуса на кандидатурата на София и Югозападния регион, защото искаме да запазим младите български автори и изпълнители в родината им, като защитим правата им и спомогнем те да се чувстват уважавани и популярни. В най-големите европейски оркестри свирят български концертмайстори - Светлин Русев, Мила Георгиева, Веско Пантелеев-Ешкенази, Васко Василев и др. Нека направим така, че утре техните ученици да останат в България. 
- Как решихте да си партнирате с „Музикаутор” и „Профон” за тази кампания? 
- На 14 февруари 2014 г. кметът на София Йорданка Фандъкова, изпълнителният директор на ПРОФОН Ина Килева и изпълнителният директор на „Музикаутор” Иван Димитров подписаха Меморандум за сътрудничество за защита на авторските и сродни права в музиката. Инициативата имаше за цел да подобри отношенията между местната власт и представителните организации на авторите, продуцентите и изпълнителите от музикалната сфера. С подписването на документа Столичната община се ангажира да съдейства чрез своята инфраструктура и инспекторат в сектора на публично изпълнение на музика - хотели, заведения, магазини и др. Впоследствие се проведе обучение за част от служителите на общината на тема “Защита на авторските права”, който съдейства за прилагане на меморандума. 
- Подкрепата на културата свързана ли е и с подкрепата на хората, които я създават? 
- Разбира се. Подобряването на средата чрез образование и култура ще доведе до ново качество на живота за всички граждани и първи ще го усетят творците. Основният фокус на взаимодействието между общината и двете организации е публичното изпълнение на музика, което благоприятства развитието на бизнес сектора на територията на Столична община. Да се повиши информираността на бизнеса по отношение на ползването на музика в заведенията и публичния сектор, ще доведе до по-голямо спазване на Закона за авторските и сродни права. Чрез изпълненията на живо на открити места в града и тези флашмобове, които „Музикаутор” и „Профон” са организирали, да направим столичани съпричастни към дейността на музикантите в България и спазването на правата им. Когато слушаме музика в кафенето, таксито или на открита сцена и това ни разтоварва от тежкия ден, не трябва да забравяме, че зад това наше удоволствие се крие голям човешки труд и отдаденост, които трябва да бъдат заплатени. 
- Да разбираме ли, че Столична община е първата, която обучава инспекторите си за уреждането на музикалните права – семинари, листовки? 
- Да, това ме радва и се надявам да дадем добрия пример и той да стане заразителен и за останалите общини. Ще продължим да си взаимодействаме и да подпомагаме кампанията с всички възможни средства. Абсолютно съм убедена в силата на информираността на гражданите, служителите и институциите. Само по този начин можем да променим дълго неглижирани проблеми и нагласи в обществото.

 виж всички от категорията  
  Реклама
 
      © 2019 AБРO - Асоциация на българските радио- и телевизионни оператори | Реклама Уеб Дизайн и разработка от Дизайн Студио 42