English  
 Начало За АБРО Бюлетин Новини Събития Членове Документи За сваляне Контакти Връзки DVB-T 
 
  Новини
  Пресцентър
  Общество и медии
  Медиите в кадър
  Реклама
  Интервю
  Гледна точка
  Право на отговор
  Авторско право и сродните му права
  Технологии и платформи
  Други
  Непотвърдено?
  Членове
 виж всички 
  Авторско право и сродните му права
БГ композитори погнаха Киркоров
2014-06-30

Руският поп идол укривал огромни данъци, не плащал авторски права
Две правозащитни организации сезираха президента и прокуратурата за закононарушения на руската мегазвезда Филип Киркоров в България.
Европейското общество за защита на човешките права у нас е изпратило официално писмо и до посланиците на няколко държави. То е по повод бездействието на съдебните органи по започнало преди 2 години производство за системното нарушаване на авторските права на нашите композитори Александър Савелиев, Александър Бръзицов, Димитър Пенев, Иван Пеев, Вили Казасян и Найден Андреев.
През 2012-та Европейското общество за защита на човешките права - България, внася в Софийска градска прокуратура сигнал за системно нарушаване на авторските права след молба за помощ от композиторите. Фондация “За подпомагане на жертвите на престъпления и корупция" също е подала сигнал до главния прокурор Сотир Цацаров преди дни. Сигналът е за заобикаляне на данъчното законодателство и укриване на данъци в големи размери от страна на Киркоров и неговата българска фирма, съобщи сайтът faragency.bg.
В момента Киркоров е на турне в четири големи български града, включително София. Певецът, който е роден във Варна, изпълнява, записва, възпроизвежда, разпространява в интернет и в търговската мрежа в България, Русия и други страни едни от най-известните произведения на композиторите, без да е заплатил нито стотинка за авторските права.
Подобно деяние се наказва с лишаване от свобода от 2 до 8 години и с глоба от 10 000 до 50 000 лв.
Отделно нарушеното авторско право дава основание и за изискване на гарантираните от закона възнаграждения, дължими на творците за пропуснатите ползи.
Стр. 23

 виж всички от категорията  
  Реклама
 
      © 2019 AБРO - Асоциация на българските радио- и телевизионни оператори | Реклама Уеб Дизайн и разработка от Дизайн Студио 42