English  
 Начало За АБРО Бюлетин Новини Събития Членове Документи За сваляне Контакти Връзки DVB-T 
 
  Новини
  Пресцентър
  Общество и медии
  Медиите в кадър
  Реклама
  Интервю
  Гледна точка
  Право на отговор
  Авторско право и сродните му права
  Технологии и платформи
  Други
  Непотвърдено?
  Членове
 виж всички 
  Право на отговор
"Фрийдъм хаус" по д-р Гьобелс
2015-05-05

НБМГ кани организацията да провери на място истината

в. Монитор | 01.05.2015 | Стр. 2 
Една лъжа, повторена 100 пъти, се превръща в истина. Гьобелс, който е сочен за автор на тази основополагаща максима на пропагандата, може да е мъртъв от 70 години, но заветите му продължават да са живи и до днес. А една международна организация, иначе представяща се за независим стожер на свободата и рицар на демокрацията и разпространението є по света (справка - сайта й), намери достоен начин да почете неговия начин за правене на истина точно за днешната годишнина от смъртта му.
В коментар за тазгодишния доклад за свободата на словото и медиите по света за Българското национално радио един от сътрудниците на "Фрийдъм хаус" - дама на име Елън Агекян, заявява: "Една от най-обезпокоителните тенденции, които видяхме в България, е концентрацията на собственост, особено в ръцете на Нова Българска Медийна Група, най вече като се има предвид, че собственикът е депутат, който се знае, че подкрепя партията, която е на власт".
На какви точно факти почиват думите й остава загадка. Въпросното съждение нито фигурира в тазгодишния доклад на "Фрийдъм хаус", нито има нещо общо с истината. Говорим за онази истина, която почива на факти, а не на принципа за повторението на една и съща лъжа. Елементарна справка в българския Търговски регистър, каквато би трябвало да направи всеки уважаващ себе си независим анализатор, отнема точно минута и показва следното: Нова Българска Медийна Група е с прозрачна собственост (за разлика от доста други медии) и еднолично притежание на Ирена Кръстева, която - за справка на г-жа Агекян, не е депутат. Издателят на вестниците, част от НБМГ, спазва принципа на прозрачност, в резултат на което последваща справка на останалите му собствености ще покаже абсолютно всичко, което притежава. А то няма нищо общо с концентрацията - факт, който многократно е бил потвърждаван от всякакви регулаторни органи в страната. Но да се върнем на повторението.
За разлика от институциите, които боравят с факти, думите на г-жа Агекян всъщност повтарят нещо, което през последните години беше масово насаждано в публичното пространство от определен кръг лица. Сред тях са български издатели, които не веднъж и дваж са глобявани от контролните органи в България за неспазване на законодателството. А в публичното пространство дори изтекоха техни прелюбопитни инструкции към журналистите, работещи в медиите им. Но този факт не присъства в никакви доклади. В това число и на "Фрийдъм хаус". Разбира се, надяваме се, че става въпрос за случаен пропуск, а не за съвпадение на интереси. И на спонсори. Също така, иска ни се да вярваме, че докладите на "Фрийдъм хаус" се базират на проверка на фактите, а не на предоверяване на нечии чужди непроверени твърдения. Справка в сайта й и в регистрите (такава каквато "Фрийдъм хаус" явно не са положили усилия да направят за НБМГ) показва, че въпросната организация няма представителство в България. Затова собственикът на "Нова Българска Медийна Група Холдинг" и главните редактори на вестниците, издавани от групата, пращат писмо, с което канят ръководството на организацията да дойде на място и да провери с очите си истината. Само така "Фрийдъм хаус" ще покаже, че е наистина независима организация и че за нея истината е толкова важна, колкото за нас.
Противното повдига въпроса доколко независима може да е организация, около 80% от чието финансиране - според собствените й отчети, идва от правителствени и институционални грантове.
Очакваме, че след проверката на място на фактите, "Фрийдъм хаус" ще ни поднесе извинение.
Стр. 2
 виж всички от категорията  
  Реклама
 
      © 2020 AБРO - Асоциация на българските радио- и телевизионни оператори | Реклама Уеб Дизайн и разработка от Дизайн Студио 42