English  
 Начало За АБРО Бюлетин Новини Събития Членове Документи За сваляне Контакти Връзки DVB-T 
 
  Новини
  Пресцентър
  Общество и медии
  Медиите в кадър
  Реклама
  Интервю
  Гледна точка
  Право на отговор
  Авторско право и сродните му права
  Технологии и платформи
  Други
  Непотвърдено?
  Членове
 виж всички 
  Гледна точка
Журналистът Петър Волгин: За САЩ България е само пионка в играта й с Русия
2016-01-11

в. Минаха години | Георги АСЬОВ | 11.01.2016 | Стр. 7, 15

В навечерието на Коледа ръководството на БНР свали от ефир популярното предаване "Деконструкция" с водещ Петър Волгин, излъчвано в продължение на 6 години.Тази стъпка бе предприета под натиска на СЕМ, цензурния орган на съвременното обществено-политическо статукво в нашата страна, в която цензурата е забранена. Ето какво отговори Петър Волгин на зададените му от "Минаха години" въпроси.
- Колега Волгин, на кого и с какво пречеше "Деконструкция"?
"Деконструкция" пречи на хората с едноизмерно мислене. На тези, които са свикнали да свеждат многообразието на света до черното и бялото. На тези, според които ако не припяваш по цял ден мантрите за евроатлантическата солидарност и ако не се разтичаш от удоволствие само при споменаването на трите букви САЩ, задължително си "агент на КГБ" и пратеник на "тъмните сили".
- В редакцията на в. "Минаха години" се получиха няколко писма във ваша защита. Вашият коментар?
- Огромни благодарности на всички, които подкрепят екипа на "Деконструкция". Това всъщност е подкрепа за свободата на словото, за възможността в ефира да звучат предавания, които излизат извън овехтелите рамки на брюкселско-вашингтонските клишета. Ужасно хубаво е да усещаш подкрепата на хората, защото това означава, че усилията, които полагаш, имат смисъл. Тази подкрепа означава, че трудът ти не е напразен, че си е струвало да се бориш и да отстояваш позициите си. Щом хората те ценят, значи тези позиции не са само твои, те се споделят и от други. И в никакъв случай не бива да се отказваш.
- Ще приемете ли предложението на Слави Трифонов да работите при него?
- Благодарен съм на Слави Трифонов и на много други колеги, които ми предложиха помощта си. Все още работя в програма "Хоризонт" на БНР и смятам, че основното ми задължение пред слушателите е да се боря за връщането на предаването в ефир
В името тъкмо на плурализма и на присъствието на повече гледни точки в ефира на БНР.
- През 90-те години на XX век бяхте ентусиаст на "демокрацията" в нейното западно издание - каква бе причината да се промените?
- В годините, за които говорите, нещата изглеждаха несравнимо по-различно. Тогава имахме обещанието на Запада, че ще направи всичко възможно, за да сподели с нас благата си. Казваха ни, че стига да работим достатъчно, ще имаме същия стандарт и същите възможности като техните. Това се оказа една голяма измама. Оказа че никои от важните западни фактори, а най-вече тези в САЩ, не ни е вземал насериозно. За тях сме важни единствено като пионки в голямата им игра срещу Русия. Не ги интересува нито как живеем, нито какво искаме да постигнем. Интересуваме ги единствено като лишени от разум същества, които сляпо ще изпълняват указанията им. Когато прозреш всичко това, неминуемо променяш и позициите си за т.нар. .демокрация" или по-скоро за отсъствието й.
- Що е то "неолиберализъм" и "Вашингтонски консенсус"? Как те намериха почва у нас?
- Най-лесно и кратко тези понятия могат да бъдат описани по следния начин - цялата власт на пазара и на глобалния капитал, тотално игнориране на социалните функции на държавата. Неолибералите и привържениците на Вашингтонския консенсус твърдят, че ако всичко бъде приватизирано и ако всичко се ръководи от пазарните принципи, ще настъпи раят на земята и всички ще бъдат богати и щастливи. В някакъв смисъл са прави. Раят на земята наистина настъпи, само че за шепа облагодетелствани олигарси. Всичките тези неолиберални глупости намериха почва у нас поради една изключително проста причина - парите. Поддръжниците на Вашингтонския консенсус от могъщите чуждестранни НПО-та наляха огромно количество пари във всички бивши комунистически държави, за да пропагандират идеите си. Пръкнаха се всевъзможни знайни и незнайни "центрове", "къщи", "институти", които 25 години ни проглушават ушите с идеите си колко отвратителна е държавата и колко прекрасен и ангелоподобен е пазарът. Хубавото все пак е, че въпреки тази тотална медийна манипулация, в един момент хората започнаха да се усещат. Вече не приемат безкритично тирадите на "икономистите" и на всевъзможните други "анализатори". Вече все повече хора търсят алтернатива.
- Как коментирате факта, че средната пенсия у нас е двукратно по-ниска от социалния минимум,с който човек може да преживява що-годе нормално?
- Това е пряк резултат от нещата, за които говорихме преди малко. Според теориите на неолиберализма всички, които не са в състояние да се конкурират на пазара, са излишни. В огромната си част пенсионерите няма как да участват в такава конкуренция
Затова и управляващите, закърмени със същите неолиберални теории, гледат на тях като на ненужна вещ, която трябва да бъде захвърлена колкото се може по-навътре в килера.
- Какво трябва да разбираме под понятието "соросоиди"?
- Това е неологизъм с македонски произход. Македонците измислиха тази дума, за да опишат онези "специалисти", които се правеха на независими анализатори, а всъщност живееха благодарение на щедрите финансови дотации на милиардера Джордж Сорос. Лично аз предпочитам термина "грантови анализатори" или "Децата на капитан Грант". Пак става дума за подобни "специалисти", които се издържат със субсидии, сиреч с грантове, финансови средства от чужди фондации. В България най-популярна е "Америка за България". Именно на тази хранилка са огромната част от "професорите", "доцентите" и всякакви други, правещи се на "университетски хора" лица, които гледаме всеки ден по телевизията. Между другото, тъкмо онези медии, които ви се представят като еталон на обективна и независима журналистика, съществуват благодарение на въпросната фондация. Как тогава да вярваме в "независимостта" им?
- Кои са най-сериозните неприятности, които са ви докарали тези предавания?
- Проблемите са от най-различно естество. По времето на Иван-Костовото управление даже ме уволниха, защото отказвах да пея в хора на медийните му лакеи. Но това е част от играта. Нормално е да имаш неприятности, когато не си мълчиш. Ако просто си седиш тихичко, никой няма да те пипне с пръст, защото няма да те забележи. Но пък аз винаги съм се питал - какъв е смисълът от такова анонимно примиренческо живуркане? Нима сме дошли на този свят, за да бъдем послушни овчици, които си преживят кротко подарената им храница и примиренчески отиват на заколение? Да, трудно се плува срещу течението. Обаче само в това има смисъл. Конформизмът е ужасно скучен.
- Още ли смятате, че България е загубена, ако в нея не се появи аналог на гръцката "Сириза"?
- България наистина ще бъде загубена, ако в нея не се появи силно ляво движение. Не става дума за това да правим копие на "Сириза" или на "Подемос". Няма нужда да търсим българските Алексис Ципрас, Пабло Иглесис или Бърни Сандърс. Много по-ценно е да реабилитираме левите послания, да покажем на хората какво всъщност означава да правиш леви политики.
- Припомнете какво значат...
- Това означава да работиш най-вече в интерес на тези, които живеят от труда си. Да направиш така, че голямата част от хората да имат достойно заплащане, достъп до качествено здравеопазване и качествено образование. Да не смяташ, че болните и пенсионерите са "излишни" хора, които само пречат на "умните и красивите" да станат още по-богати. Да се върне човещината!
Стр. 7,15
 виж всички от категорията  
  Реклама
 
      © 2019 AБРO - Асоциация на българските радио- и телевизионни оператори | Реклама Уеб Дизайн и разработка от Дизайн Студио 42