English  
 Начало За АБРО Бюлетин Новини Събития Членове Документи За сваляне Контакти Връзки DVB-T 
 
  Новини
  Пресцентър
  Общество и медии
  Медиите в кадър
  Реклама
  Интервю
  Гледна точка
  Право на отговор
  Авторско право и сродните му права
  Технологии и платформи
  Други
  Непотвърдено?
  Членове
 виж всички 
  Други
Вкараха лустрацията и в КЗК
2016-02-25

Росен Желязков е вероятният й председател, БСП с две предложения за членове

в. Дума | Юлия КУЛИНСКА | 25.02.2016 | Стр. 3

Кандидатите за членове и ръководството на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) ще бъдат проверявани за принадлежност към ДС, преди да бъдат избрани. Това решиха депутатите вчера по време на дебатите за критериите за избор на членовете и ръководството й, които ще са с мандат от 5 години. Те имат 7 дни, за да номинират кандидати за председател, зам.-председател и петима членове на комисията. Най-вероятно ще се сбъдне прогнозата на ДУМА и комисията ще оглави бившият главен секретар на МС В първото правителство на ГЕРБ и настоящ съветник на премиера Росен Желязков. Преди няколко месеца той беше оправдан по делото за скандала с костинбродските бюлетини на парламентарните избори през 2013 г.
Две имена за членове на КЗК ще предложи ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ - депутатът Кирил Добрев и бившият зам.-министър на икономиката в тройната коалиция Анна Янева. ДПС Все още няма решение дали ще излъчи кандидат, но се спряга името на съдията Андрей Икономов. От АБВ по всяка вероятност ще номинират бившия конституционен съдия Пламен Киров, а патриотите са си харесали зам.-министъра на отбраната Димитър Кюмюрджиев, който е член на КЗК.
От гражданската квота на Реформаторския блок и от ДСБ обявиха, че "няма да участват в партийни пазарлъци". Лидерът на ДСБ Радан Кънев пък се обяви за проверка за почтеност за всички регулатори, която да бъде описана както в Закона за администрацията, така и в специалните закони за регулаторните органи. Според него тя може да съдържа предварителен доклад на ДАНС, на новия антикорупционен орган, ако бъде одобрен, както и на НАП за съответствие на доходите. Според Кънев е редно да има психологически профилирани рискови тестове, подобно на тези в сектора за сигурност, и декларация, че не принадлежат към тайни общества.
Депутатите решиха, че изслушването на кандидатите ще се провежда в открито заседание на комисията по икономическа политика и туризъм и ще се излъчва на живо в интернет.
Кандидатите за председател трябва да представят своята концепция за дейността на Комисията за защита на конкуренцията. Те трябва да вместят своето изложение в рамките на 15 минути. Народното събрание ще избира поотделно председателя, заместник-председателя и петимата членове на комисията.
Беше отхвърлено предложението на ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ председателят на КЗК да се избира с гласовете на 2/3 от народните представители. Депутатите не приеха идеята на Велизар Енчев кандидатите да не са членове на масонски и тайни организации, нито да са в неправителствени организации с чуждо финансиране.
***
ГЕОРГИ БОЖИНОВ: ШЕФЪТ НА КЗК НЕ МОЖЕ ДА Е СЯНКА НА ПРЕМИЕРА
"Човекът, който заеме поста председател на Комисията за защита на конкуренцията, не може да бъде сянка на министър-председателя. Затова този човек трябва да бъде избиран с по-широко мнозинство". Това заяви вчера депутатът от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Георги Божинов. Според него само така той ще може да носи отговорност и да не бъде подвластен на тези, които са го избрали, защото именно те разпределят публичните средства. Божинов поясни, че тежестта, която законът отрежда на комисията, главно за антимонополна дейност и защита на конкуренцията, се е преместила в областта на обществените поръчки. "Председателят на комисията се превърна във властелин на управлението на почти 10 млрд. лв. - на толкова възлизат средно годишно обществените поръчки, и на хиляди процедури, от които голяма част се обжалват", подчерта Божинов. Той припомни, че делата и решенията на КЗК не подлежат на съдебен контрол и затова към ръководителя й трябва да има по-строги изисквания.
"Министър-председателят отмени редица обществени поръчки. Преди това обаче те бяха разпределени. По този начин беше изместен основният им смисъл и постигането на конкретно обществено благо, към разпределянето на средства и кой ще е техният получател", допълни Божинов.
Стр. 3
 виж всички от категорията  
  Реклама
 
      © 2019 AБРO - Асоциация на българските радио- и телевизионни оператори | Реклама Уеб Дизайн и разработка от Дизайн Студио 42