English  
 Начало За АБРО Бюлетин Новини Събития Членове Документи За сваляне Контакти Връзки DVB-T 
 
  Новини
  Пресцентър
  Общество и медии
  Медиите в кадър
  Реклама
  Интервю
  Гледна точка
  Право на отговор
  Авторско право и сродните му права
  Технологии и платформи
  Други
  Непотвърдено?
  Членове
 виж всички 
  Други
Партийно кадруване блокира назначенията в ключови държавни органи
2016-03-28

в. Сега | Людмил ИЛИЕВ | 28.03.2016 | Стр. 2

НОИ, КЗК и още 8 важни комисии чакат депутатите да им назначат нови шефове
Тежки политически пазарлъци бавят назначенията, които парламентът трябва да направи в ръководствата на ключови държавни органи. Вакантни места има в 10 ведомства, показва справка, с която "Сега" разполага. Народното събрание избира шефовете на 32 еднолични и колективни институции, които имат регулаторни и контролни функции.
Първа в листата на чакащите е Комисията за защита на конкуренцията. Депутатите трябваше да изберат председател, заместник и петима членове още миналата есен, когато изтече мандатът на настоящото ръководство. След дълги междупартийни совалки единствен кандидат за председател се оказа издигнатият от ГЕРБ Росен Желязков, верен кадър на Бойко Борисов. Но след обвинения за задкулисни сделки и предрешен избор Желязков се отказа от състезанието и обновяването на КЗК зацикли. Сега процедурата с номинациите започва наново.
Жестока битка се очертава за Комисията за финансов надзор, под чиято "шапка" попада целият небанков финансов сектор. Шестгодишният мандат на председателя й Стоян Мавродиев изтича на 18 юни. По закон нови членове се избират най-късно до 1 месец преди да приключат мандатите на действащите членове, т.е. новият шеф на КФН трябва да е ясен до май. Депутатите трябва да изберат и нови шефове на управленията "Надзор на инвестиционната дейност" и "Осигурителен надзор" в регулатора на мястото на Владимир Савов и Ангел Джалъзов, приключил мандата си още на 15 юли 2014 г.
За смяна са управителят на Националния осигурителен институт Бисер Петков и подуправителят Весела Караиванова-Начева. При тях закъснението е драстично - мандатите им приключиха на 21 май 2013 г.
Още през юни 2015 г. трябваше да си отидат трима членове от квотата на НС в Комисията за регулиране на съобщенията - зам.-председателят Никола Колев и членовете Константин Тилев и Ирина Романска. Те стоят на постовете си в очакване парламентът да стигне до обновяване и на КРС.
Неясно остава положението с избора на нови членове на Комисията, която разследва случаи на конфликт на интереси, тъй като се предвижда органът да се влее в антикорупционното бюро, което правителството планира да създаде.
От ноември 2014 г. комисията по досиетата чака да бъдат избрани нови членове - на местата на Орхан Исмаилов, който стана зам.-министър на отбраната, и на наскоро подалия оставка Апостол Димитров.
Тепърва ще се мисли за състава на Националния съвет за българите, живеещи извън България, който дори не е конституиран. През април изтича мандатът на председателя на Икономическия и социален съвет Лалко Дулевски, а през октомври - на шефа на Комисията за публичен надзор над регистрираните одитори Ваня Донева.
И СЕМ
Наследник ще се търси и за шефа на Съвета за електронни медии Георги Лозанов, който подаде оставка наскоро. Лозанов всъщност не загуби много, тъй като мандатът му и без това изтича през април. Заместник ще трябва и за члена на СЕМ от парламентарната квота Анна Хаджиева, която трябваше да приключи работата си още на 30 октомври 2014 г.
Стр. 2
 виж всички от категорията  
  Реклама
 
      © 2019 AБРO - Асоциация на българските радио- и телевизионни оператори | Реклама Уеб Дизайн и разработка от Дизайн Студио 42