English  
 Начало За АБРО Бюлетин Новини Събития Членове Документи За сваляне Контакти Връзки DVB-T 
 
  Новини
  Пресцентър
  Общество и медии
  Медиите в кадър
  Реклама
  Интервю
  Гледна точка
  Право на отговор
  Авторско право и сродните му права
  Технологии и платформи
  Други
  Непотвърдено?
  Членове
 виж всички 
  Други
Брюксел притисна Google
2016-04-23

в. Банкер | Стефан САВОВ | 23.04.2016 | Стр. 25

Google нарушава антитръстовите права на общността и злоупотребява със своето господстващо положение, налагайки ограничения на производителите на устройства и на операторите на мобилни мрежи, ползващи системата Android. Това е предварителното становище на Европейската комисия, изпратено през седмицата до технологичната фирма и нейната компания майка Alphabet.
Конкретните обвинения са три. Първото е, че Google изисква от производителите предварително да инсталират на своите Android устройства Google Search и браузъра Google Chrome и ги задължава да определят Google Search за услуга за търсене по подразбиране. Това представлява условие да получат лиценз за някои патентовани приложения, фирмата не позволява също така на производителите да продават интелигентни мобилни устройства, работещи с конкурентни операционни системи, основани на отворения код на Android. И за капак - предоставя финансови стимули на фирмите, произвеждащи смартфони, и на операторите на мобилни мрежи, ако предварително инсталират на своите устройства само Google Search.
Становището на комисията не предрешава изхода от разследването, което започна през април 2015 година. От Google сега ще имат възможността да разсеят опасенията й. В момента повече от половината от глобалния интернет трафик минава през смартфони и таблети и в бъдеще се очаква тази тенденция да се засили. Около 80% от интелигентните мобилни устройства в Европа и света работят с мобилната операционна система Android.
Стр. 25
 виж всички от категорията  
  Реклама
 
      © 2020 AБРO - Асоциация на българските радио- и телевизионни оператори | Реклама Уеб Дизайн и разработка от Дизайн Студио 42