English  
 Начало За АБРО Бюлетин Новини Събития Членове Документи За сваляне Контакти Връзки DVB-T 
 
  Новини
  Пресцентър
  Общество и медии
  Медиите в кадър
  Реклама
  Интервю
  Гледна точка
  Право на отговор
  Авторско право и сродните му права
  Технологии и платформи
  Други
  Непотвърдено?
  Членове
 виж всички 
  Непотвърдено?
Светия синод прави телевизия
2016-07-04

в. Всеки ден | 04.07.2016 | Стр. 10

Докато Вселенският патриарх бистреше на историческия събор в Крит отношенията между православната църква и останалия християнски свят, българският Свети синод упорито пристъпва в 21ви век. "Всеки ден" научи от свои хора сред висшия клир, че от няколко месеца синодът е готов с проект за собствена телевизия. Планът е бил той да бъде представен на СЕМ за лиценз още през март, но поради неразбориите в регулатора около оставката на дългогодишния председател Георги Лозанов телевизионерите в раса решили да изчакат.
Всъщност подобна идея не е нова тъй като вече от 5 години кабелните оператори у нас начело с "Близу" и "Виваком" разпространяват т. нар. Пловдивска православна телевизия. Каналът е идейно отроче на дядо Николай и архи мандрит Арсений и има доста потребители в Пловдивска, Пазарджишка, Хасковска, Смолянска и Кърджалийска област. Телевизията дори снима свои продукции и според специалистите в бранша в нея се работи доста по-професионално, отколкото в повечето популярни кабеларки.
Новият синодален канал ще излъчва 24 часа в денонощието културно-образователни програми. Идеята е да се разпространява чрез сателит, за да достигне до повече нашенци извън пределите на България. В последно време раздвижването в медийната политика на Светия синод е видима. Официалният сайт "бг-патриаршия.бг", единственото интернет присъствие на дядовците, вдигна няколко нива и от аматьорска страница, на която лелки на половин работен ден качваха понякога кратка биография на някой митрополит, днес се обновява ежечасно. На отличен абонамент разчита и столетният "Църковен вестник", макар че функциите му ще пострадат в близко време, тъй като синодът сключи преди месец договор със столичен всекидневник да пуска страница със свои новини всяка седмица. В небитието пък отиде единственото официално православно списание у нас "Духовна култура". Оказа се, че за поддръжката му нямало пари, макар че тя излизаше около 1000-1200 лева на месец. Как в такъв случай свещениците ще издържат цяла телевизия, остава да изчакаме и да видим.
Стр. 10
 виж всички от категорията  
  Реклама
 
      © 2019 AБРO - Асоциация на българските радио- и телевизионни оператори | Реклама Уеб Дизайн и разработка от Дизайн Студио 42