English  
 Начало За АБРО Бюлетин Новини Събития Членове Документи За сваляне Контакти Връзки DVB-T 
 
  Новини
  Пресцентър
  Общество и медии
  Медиите в кадър
  Реклама
  Интервю
  Гледна точка
  Право на отговор
  Авторско право и сродните му права
  Технологии и платформи
  Други
  Непотвърдено?
  Членове
 виж всички 
  Интервю
Васил Димитров, генерален директор на Classic FM: КЛАСИЧЕСКАТА МУЗИКА Е ВЕЧНА, защото в много качествена
2016-09-29

в. Застраховател прес | 29.09.2016 | Стр. 15

Васил Димитров е в радиобизнеса от 1994 г., когато като съсобственик и генерален директор стартира една от първите частни радиостанции в България Classic FM. През 2001 г. той дава старт на радио JAZZ FM, а през 2006-2007 г. като генерален директор на радиокомпания CJ добавя към портфолиото на радиогрупата 3 нови станции - N-JOY, Z-ROCK и MELODY. Васил Димитров е доказан професионалист с визия за развитие на радиобизнес, демонстрирана от успеха му в извеждането на петте радиостанции на водещи позиции на пазара за кратък период от време. След придобиването на радиокомпания CJ от СМЕ през 2010 г. той заема позицията директор "Радио" на bTV Media Group, като е отговорен за резултатите на всички радиостанции на СМЕ в България - bTV Radio, N-JOY, Z-Rock, Melody, Jazz FM и Classic FM.
- Господин Димитров, вие години наред радвате почитателите на класическата музика, като организирате блестящи концерти за тях. Какви изненади сте ни приготвили тази година?
- Тази година откриваме петнадесетия сезон на оркестъра на "Класик ФМ радио" и седмия цикъл на Музиката на Америка. Тази серия от концерти, подкрепена от фондация "Америка за България" се превърна в желана и очаквана среща с различни представители на музикалното изкуство от САЩ. Подготвили сме интересна комбинация от различни по жанр концерти с много високо качество.
По традиция "Кантус фирмус" представя на българската публика най-големите имена в областта на класическата музика. Благодарение на това почитателите ни чуха на живо тук цигуларите: Пинкас Цукер-ман, Шломо Минц, Мидори, Максим Венгеров, Джошуа Бел, Найджъл Кенеди и др. През сезон 2016-2017 сме горди да представим още една велика личност, която за първи път ще свири у нас - цигуларя ГИЛ ШАХАМ с концерта на Бетовен. Носител е на наградите "Грами" и "Айвъри фишер". Друг голям американски музикант ще дирижира оркестъра на "Класик ФМ" РИЧАРД КАУФМАН в концерта "МУЗИКАЛНИТЕ ОСКАРИ" с музика от филмите: "Великолепната седморка", "Закуска в Тифани", "Мисията", "Недосегаемите", "Полтъргайст", "Вещиците от Истуик", "Междузвездни войни: Силата се пробужда". Голямата звезда на американската джаз и соул музика Пати Оустин ще представи в НДК специална програма с оркестъра на Класик ФМ и биг бенд, посветена на Ела фитцджералд. Но най-голямата изненада предстои за почитателите на рок музиката. СЪЛИ ЪРНА - фронтменът на групата "Гот Смак" ще изнесе специален концерт в НДК на 20 октомври със свой самостоятелен проект и ще представи най-новия си албум тук в София. Очакваме огромен интерес към това събитие.
- Увеличава ли се младата публика на класическите концерти?
- За 20-те години, през които се занимаваме с организация на концерти, смело мога да кажа, че "Кантус фирмус" и "Класик фМ" не само са привлекли, но и са създали нова публика. Публиката днес е по-млада от тази, която посещаваше класически концерти преди две десетилетия. За това помагат и съвременните комуникационни средства, както и разнообразието от програми, които представяме. Класическата музика е вечна, защото е много качествена и поради това е преживяла векове и много поколения нейни почитатели.
- Вие още от гимназията сте били изкушен от диригентската професия. Всички си спомняме с ирония и умиление за "меракът на чичо Денчо", герой на Михалаки Георгиев, който харно иска да върти палката. Такава ли е тази професия - лека и безопасна?
- Точно обратното. Ученето по дирижиране изисква сериозна самоподготовка: симфонии, концерти, слушане на записи. Имам един незабравим спомен от училище. Баща ми беше запален рибар и от върха на една счупена въдица от фибростъкло аз си бях измайсторил пре- красна диригентска палка. Беше хем здрава, хем еластична. Беше немного дълга, тънка, с остър връх. Един ден се бях разгорещил вкъщи, дирижирайки третата симфония на Брамс под звуците на запис на Караян, когато, въпреки че носех очила за късогледство, успях с майсторско движение на палката да пробия клепача на дясното си око така, че върхът на диригентското оръжие бе преминал два пъти през клепача и стърчеше около 1 сантиметър. Изпаднах в ужас, като застанах пред огледалото с висяща диригентска палка от окото! Смешно е, но тогава съм имал невероятен късмет, че не съм се ослепил в служба на диригентското изкуство.
- Имате снимка с прочутия Джордж Бенсън на сцената. Свирили ли сте с него, или е просто поза за снимката?
- Случайно се получи, но бях на една сцена с него. През юни 2007 г. "Кантус фирмус" успя да покани по време на "Sofia Jazz Pick" за концерт в НДК двама от най-великите джазмени на всички времена: Джордж Бенсън и Ал Жаро. Още като ученици в музикалното училище бяха наши кумири. И днес са такива за много професионални музиканти, както и за публиката. Концертът беше истинско събитие за препълнената зала 1 на НДК. След концерта бяхме поканили двамата музиканти на After Party в столичен клуб. Дойде само Джордж Бенсън. Ал Жаро беше изморен. Аз седях в сепаре сам с Джордж Бенсън и се чувствах като при професор от най-висок ранг. В клуба свиреха български джаз музиканти и тъй като Бенсън ги хареса, реши да изпее с тях един известен евъргрийн. Публиката в клуба бе възхитена от възможността да чуе на живо този гений. Българските музиканти бяха трио: бас, пиано и китара. Имаше и комплект барабани, но нямаше барабанист. В миг усетих вдъхновение и се метнах на барабаните. Все пак съм завършил и ударни инструменти. Джордж Бенсън спазваше джаз схемата и посочваше един след друг музикантите да изсвирят сола. Накрая се обърна към барабаните и тъй като досега бе с гръб към тях, остана стъписан, като ме видя. Така ме погледна, че аз си забравих граматиката и довърших солото само на чинели. Обаче се получи. Много музиканти пишат в биографиите си, че са свирили с големи звезди. Аз пък имам документална снимка как свиря с прочутия джазмен Джордж Бенсън.
- Застрахован ли сте?
- Застрахован съм като притежател на кредитна карта. Освен това застраховам редовно притежанията си - имоти, коли и т.н.
- Оркестърът ви застрахован ли е?
- Оркестърът не е застрахован по принцип, но за конкретни събития се изисква застраховка на залата заради публиката и на колите за артистите. Точно в момента работим по организацията на рок концерт с участието на голяма звезда и изискванията за застраховане са много сериозни - с покритие до 5 милиона долара.
Стр. 15
 виж всички от категорията  
  Реклама
 
      © 2019 AБРO - Асоциация на българските радио- и телевизионни оператори | Реклама Уеб Дизайн и разработка от Дизайн Студио 42