English  
 Начало За АБРО Бюлетин Новини Събития Членове Документи За сваляне Контакти Връзки DVB-T 
 
  Новини
  Пресцентър
  Общество и медии
  Медиите в кадър
  Реклама
  Интервю
  Гледна точка
  Право на отговор
  Авторско право и сродните му права
  Технологии и платформи
  Други
  Непотвърдено?
  Членове
 виж всички 
  Технологии и платформи
ТЕЛЕКОМ ОТНЕСЕ 5,2 МЛН. ЛВ. ГЛОБА
2016-10-19

в. Телеграф | Елена ИВАНОВА | 19.10.2016 | Стр. 14

Мобилният оператор "Теленор" отнесе рекордна глоба в размер на 5 241 930 лева за заблуда на потребителите.
Това съобщиха от Комисията за защита на конкуренцията. Санкцията е в размер на 1% от оборота на компанията, като за миналата година приходите от продажби на мобилни услуги възлизат на 524 193 000 лева.
Според Закона за защита на конкуренцията максималната глоба, която може да бъде наложена за такова нарушение, е в размер на 2% от оборота. Според експертите от комисията обаче нарушението се приема като леко и санкцията е намалена наполовина.
Проучването на антимонополната организация е направено по сигнал на "Макс Телеком". От проверката по сигнала е установено, че при представянето на основни характеристики на услугата пренос на данни чрез 4G LTE мрежата операторът въвежда в заблуждение потребителите, като обявява, че максимална скорост на интернета е до 75 мегабита (Mbps). Освен това в представянето на новата мрежа се обяснява, че тази скорост се отнася за сваляне и качване.
В интернет сайта обаче в едно от менютата е записано, че максималната достижима скорост е 42 мегабита.
От телекома са установили, че потребителите ще могат да ползват средно до седем пъти по-висока скорост на "даунлоуд" и около 40 пъти по-бърз "ъплоуд" на файлове и съдържание, което не отговаря на действително достижимите скорости, публикувани на сайта на дружеството впоследствие. Реално достижимата максимална скорост на качване на файлове в интернет се оказва само около 6,5 лъти по-висока от тази на 3G мрежата на "Теленор", посочва се в решението на КЗК.
При разследването е установено, че нарушението е извършено в продължение на 10 месеца, тъй като все още на сайта на компанията съществуват рекламните съобщения за бърз интернет.
С решението на комисията се налага незабавно прекратяване на нарушението. Освен това мобилният оператор трябва да плати на "Макс Телеком" сума в размер на 500 лева, които са платени за образуване на производството и адвокатски хонорари. Решението подлежи на обжалване във Върховния административен съд в срок от 14 дни.
В свое становище глобената компания обявява решението на КЗК за разочароващо.
Компанията категорично не е съгласна със заключенията на антимонополният орган. В момента "Теленор" разглежда подробно решението на КЗК и ще коментира допълнително, след като приключи с този преглед, съобщиха още от там.
Стр. 14
 виж всички от категорията  
  Реклама
 
      © 2019 AБРO - Асоциация на българските радио- и телевизионни оператори | Реклама Уеб Дизайн и разработка от Дизайн Студио 42