English  
 Начало За АБРО Бюлетин Новини Събития Членове Документи За сваляне Контакти Връзки DVB-T 
 
  Новини
  Пресцентър
  Общество и медии
  Медиите в кадър
  Реклама
  Интервю
  Гледна точка
  Право на отговор
  Авторско право и сродните му права
  Технологии и платформи
  Други
  Непотвърдено?
  Членове
 виж всички 
  Технологии и платформи
Заблуждаваща информация донесе 5.2 млн. лв. глоба на "Теленор"
2016-10-19

в. Капитал Daily | Иглика ФИЛИПОВА | 19.10.2016 | Стр. 1, 13

Според Комисията за защита на конкуренцията операторът значително е преувеличил скоростта на 4G мрежата си
Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) наложи санкция на мобилния оператор "Теленор България" за това, че е представил неверни данни за скоростта на своята 4G мрежа. За заблуждаване на потребителите компанията ще трябва да плати 5.2 млн. лв. глоба, или 1% от оборота си за миналата година. Дружеството се задължава също и да премахне подвеждащите публикации от сайта си. Процедурата беше образувана по искане на "Макс телеком", която първа започна да предлага услуги от четвърто поколение в страната и която твърди, че е претърпяла реални вреди от недобросъвестното поведение на "Теленор". От норвежкия телеком определиха решението като разочароващо.
Колко е бързо наистина
Наложената санкция е във връзка с информацията, която "Теленор" е предоставила като част от кампанията си при пускането на услугата в края на ноември миналата година. Това е станало на пресконференция и чрез публикации в интернет. От решението на КЗК става ясно, че компанията е представила некоректни данни за скоростта на услугата. "В публикациите се съдържа твърдение за максимална допустима скорост от 75 Mbps и средно до седем пъти по-висока скорост на даунлоуд и около 40 пъти по-бърз ъплоуд на файлове и съдържание чрез 4G мрежата", пише там.
Заради въведени нови нормативни изисквания обаче в края на април тази година "Теленор" е публикувала на сайта си максималните скорости на 4G пренос и ги е включила в договорите, които предлага на клиентите си. От данните става ясно, че реалната скорост е по-различна.
"Твърдението за около 40 пъти по-бърз ъплоуд (качване) в началото на кампанията е съществено преувеличено, като реално достижимата максимална скорост на ъплоуд след възникване на нормативното задължение за публикуването й се оказва само около 6.5 пъти по-висока от тази на 3G мрежата на "Теленор", пише в решението. От комисията още посочват: "На пресконференцията представителите на "Теленор" твърдят, че максималната скорост на качване е 75 Mbps, което далеч надминава максимално посочената от тях стойност след 30 април, а именно 38 Mbps."
Заблуда на потребителите
Според антимонополното ведомство скоростта и покритието са основните характеристики, които потребителите гледат при избора на оператор. С това "съществено преувеличение" на данните съществува напълно реална възможност потребителите да бъдат заблудени за скоростта на пренос на данни, което да доведе до значително преориентиране на клиенти към мрежата на "Теленор", посочват от комисията.
Заключението на КЗК е, че компанията е нарушила чл. 31 от Закона за защита на конкуренцията, който се отнася до заблуждаването на потребителите за основни свойства на стоки и услуги чрез предоставянето на неверни сведения или изопачени факти. Продължителността на нарушението е около 10 месеца ( до настоящия момент), тъй като и сега има заблуждаващи публикации на сайта на "Теленор", посочват от комисията.
Законът предвижда максимална санкция от 10% от нетните приходи от продажби за предходната година, но нарушението е определено като леко и затова е наложена глоба от 1% от оборота. За 2015 г. "Теленор" отчита продажби за 524.2 млн. лв. Комисията задължава също така компанията незабавно да премахне заблуждаващите публикации от сайта си.
От КЗК са отхвърлили другите твърдения на "Макс телеком". Те са свързани с претенции за подвеждаща реклама (за кампанията "Мрежата лети") и за нелоялна конкуренция от страна на "Теленор".
Доволни и разочаровани
От "Макс телеком" останаха доволни от решението. "Макс" се държи като добросъвестен конкурент и очакваме същото и от останалите телекоми на пазара, пък били те и с много повече възможности като част от голяма международна група", коментираха от компанията. И уточняват още, че не са против конкуренцията. "Напротив, "Макс" е най-големият радетел за високи скорости на мобилния интернет в България, но не сме съгласни "големите" играчи да опитват на всяка цена, дори с целенасочени атаки, да унищожат "малките" си конкуренти", коментира изпълнителният директор Нейчо Величков.
Очаквано от "Теленор" определиха решението на КЗК като разочароващо. "Компанията категорично не е съгласна със заключенията на комисията и със санкцията, наложена на компанията. Следва да се отбележи, че комисията констатира в решението си, че е изследвала цялата рекламна кампания на "Теленор" във връзка с 4G мрежата на компанията и я намира за напълно съответстваща на закона", казаха от дружеството. Оттам не уточниха дали ще обжалват, тъй като още разглеждат решението.
От "Теленор" наскоро обявиха, че до края на годината покритието на 4G мрежата им ще се увеличи с 2% и ще достигне 78% от населението. Подобни са нивата и при другите големи оператори - "Мобилтел" и БТК. От "Макс телеком" уточниха, че тяхната 4G LTE мрежа към момента покрива около 60% от градското население.
Стр. 1, 13
 виж всички от категорията  
  Реклама
 
      © 2018 AБРO - Асоциация на българските радио- и телевизионни оператори | Реклама Уеб Дизайн и разработка от Дизайн Студио 42