English  
 Начало За АБРО Бюлетин Новини Събития Членове Документи За сваляне Контакти Връзки DVB-T 
 
  Новини
  Пресцентър
  Общество и медии
  Медиите в кадър
  Реклама
  Интервю
  Гледна точка
  Право на отговор
  Авторско право и сродните му права
  Технологии и платформи
  Други
  Непотвърдено?
  Членове
 виж всички 
  Технологии и платформи
Мария Габриел, избрана от Европейския парламент за еврокомисар с ресор "Цифрова икономика и цифрово общество: След 3 г. за 90% от работните места ще се изискват цифрови умения
2017-07-07

в. 24 часа | Кристина КРЪСТЕВА | 07.07.2017 | Стр. 1, 15

- Г-жо Габриел, поздравления за силното ви представяне на изслушването в комисиите на Европейския парламент и на впечатляващия резултат, с който бяхте избрана от него. Очакванията към вас са огромни, което вероятно ще направи задачата ви още по-трудна?
- Най-напред бих искала още веднъж да благодаря за доверието на българското правителство и министър-председателя Бойко Борисов за номинацията, за труда на всички, които участваха в подготовката ми за изслушването и за силната подкрепа по време на гласуването в пленарната зала. Подкрепата и доверието, които получих, са чест и отговорност за мен, но преди всичко признание за България. Признание, че сме способни да бъдем ключов фактор в определящи политики за бъдещето на цяла Европа, каквито са цифровата икономика и цифровото общество. Отговорността наистина е голяма, но както и в досегашната си работа ще продължа да залагам на конструктивния диалог, обмена на идеи и общи действия в името на каузи. Една от тях е да превърнем сегашните цифрови бариери във възможности за европейските граждани и икономики.
- Ласкае ли ви фактът, че ще сте най-младият европейски комисар в историята?
- Винаги казвам, че не възрастта и полът са определящи за постигането на резултати, а в способността да носиш отговорност, да отстояваш ценности и принципи, в упоритата работа. На това ще се опра за постигане на целите на единния цифров пазар за подобряване на достъпа на потребителите и бизнеса до цифрови стоки и услуги, увеличаване на потенциала за растеж на цифровата икономика, защитата на интересите на европейските граждани.
- Какви са целите ви до края на мандата на ЕК?
- Да се свърши възможно най-голям обем работа в оставащите 2 г. от мандата. Мисията ми е ясно определена - улесняване и насърчаване на европейските политики, които да допринесат за завършването на единния цифров пазар. Програмата е белязана от потребността за успешно прилагане на инструментите, представени през 2015 г., сред които премахване на таксите за роуминг, преносимостта на съдържание, преразпределяне на спектъра за високоскоростна широколентова свързаност, инициативата WEFI4EU, авторските права чрез прилагането на Маракешкия договор. Да постигна политически компромис и споразумение по предложенията, свързани с кодекса за електронните съобщения, реформата на авторското право и на аудио-визуалните медийни услуги, както и необоснованото блокиране на географски принцип, са малка част от целите, които си поставям. Чакат ни също важни въпроси като киберсигурността, защитата на личните данни, правата и отговорностите на платформите, критичната инфраструктура, оперативната съвместимост... Възнамерявам да предложа и нови инициативи. В сферата на киберсигурността ще започна с преразглеждане на европейската стратегия по въпроса и ще дам нови предложения за стандарти за киберсигурност. Придвижването на досиета като справедливи отношения между платформите и дружествата, които работят на тези платформи, както и достъпността на данни от неличен характер са следващи цели до края на мандата. Но голямата ми цел и най-същественото ми предизвикателство е да поставим гражданите в центъра на всички инициативи, свързани с единния цифров пазар. Всеки европейски гражданин трябва да усеща пряко в ежедневието си ползите от цифровите технологии, като едновременно с това се чувства сигурен и защитен. Това включва създаването на среда, позволяваща му да се възползва изцяло от многобройните възможности, които ни предоставят технологиите. Такава среда изисква нови цифрови умения, позволяващи адаптиране към цифровата трансформация и новите изисквания на пазара на труда.
- Предупредихте, че ще са нужни нови умения.
- Към 2020 г. 90% от работните места ще изискват цифрови умения, а днес около 45% от европейците имат само основни такива. Всички сектори на икономиката стават дигитални, но 37% от работната сила няма достатъчно цифрови умения. След 3 г. може да има недостиг на до 500 хил. професионалисти в областта на информационните и комуникационните технологии.
Изследванията говорят за изчезването на работни места или трансформирането им, за създаването на други. Важно е да подпомогнем гражданите при този преход.
- Поставихте си амбициозната задача ресорът ви да служи за обединение. Как го виждате?
- Цифровите технологии отдавна не са ограничени само до сектори, традиционно свързани с информационни и комуникационни технологии. Нито един отрасъл не може без тях - те променят начина, по който работим, учим, придвижваме се. Така се превръщат в своеобразен обединител и никой не трябва да остане изключен.
- Как ще защитавате авторското право?
- Реформата на правилата в областта на авторското право е от основно значение за адаптирането на съществуващите правила към цифровите технологии и новите форми на достъп до съдържание. ЕС е родината на някои от най-големите издателски къщи, на динамична музикална индустрия и на филмов сектор, който се радва на световно признание. Европейските филмови продукции например се стремят да достигнат до нови аудитории в рамките на ЕС и извън него. Това би трябвало да окаже положително въздействие върху развитието на нови бизнес модели и намирането на нови източници на приходи. Смятам за изключително важно да се поддържа все така високо нивото на амбиция по отношение на всички обхванати теми: избора на онлайн съдържание и достъпа до такова; модернизацията на правилата в областта на научните изследвания, образованието и приобщаването на хората с увреждания; посправедливите правила с оглед на по-добро функциониране на пазара на авторското право
- Как може да се подобри борбата с тероризма, организиран през съвременните канали за комуникация?
- Ще отговоря през призмата на ресора, който ми е поверен. Важен законодателен инструмент е директивата за мрежова и информационна сигурност, която вече създава мрежа от екипи за реагиране при инциденти с компютърната сигурност в целия ЕС с цел бързо реагиране на киберзаплахи и инциденти. Тя установява "група за сътрудничество" между държавите членки, за да се улеснят стратегическото сътрудничество и обменът на информация. Директивата трябва да бъде приложена до 2018 г. Не можем да пропуснем също борбата с незаконното съдържание в интернетвъпрос, по който работих в ЕП. Тези, които качват съдържание в интернет, свързано с тероризъм (видеоклипове например), вече ще носят наказателна отговорност. Преди края на 2017 г. комисията ще издаде насоки относно това как съдържанието следва да бъде отстранено от онлайн платформи, с подходяща прозрачност и независим контрол. Освен това е необходимо да се изясни какви платформи могат да приемат активни мерки за премахване на незаконното съдържание, без да губят своята защита съгласно Директивата за електронната търговия. По темата ще продължа да работя в сътрудничество с Върховния комисар на ЕС Федерика Могерини, комисаря по сигурността Джулиан Кинг и комисаря по миграцията Димитрис Аврамопулос.
CV
* Родена на 20 май 1979 г. В Гоце Делчев
През 1997 г. завършва езикова гимназия, през 2001 г. българска и френска филология. В Института по политически науки в Бордо учи международни отношения, история на европейските институции и политическа социология. През 2003 г. завършва магистратура "Сравнителна политика и международни отношения" в Докторската академия по политически науки в Бордо
* Евродепутат от 2009 г. През 2014 г. става зам.-шеф на групата на ЕНП В Европейския парламент и лидер на българската делегация в групата на ЕНП.
На 10 май 2017 г. е номинирана от третото правителство на Бойко Борисов за български еврокомисар. След изключително убедителното си представяне на изслушването в Европейския парламент на 20 юни на 4 юли бе избрана от него за еврокомисар с ресор "Цифрова икономика и цифрово общество"
* Омъжена, със син
Стр. 15
 виж всички от категорията  
  Реклама
 
      © 2020 AБРO - Асоциация на българските радио- и телевизионни оператори | Реклама Уеб Дизайн и разработка от Дизайн Студио 42