English  
 Начало За АБРО Бюлетин Новини Събития Членове Документи За сваляне Контакти Връзки DVB-T 
 
  Новини
  Пресцентър
  Общество и медии
  Медиите в кадър
  Реклама
  Интервю
  Гледна точка
  Право на отговор
  Авторско право и сродните му права
  Технологии и платформи
  Други
  Непотвърдено?
  Членове
 виж всички 
  Интервю
Свилен ПОПОВ, директор на НУРТС ДИДЖИТЪЛ ЕАД: ТЕЛЕВИЗИИТЕ НЕ ИСКАТ ДА СЕ РАЗПРОСТРАНЯВАТ БЕЗПЛАТНО
2017-07-26

Трета възраст | Ема ИВАНОВА | 26.07.2017 | Стр. 1, 4

- При преминаването от аналогова към цифрова телевизия на хората бяха обещавани повече безплатни телевизионни канали и по-добър образ. Хиляди възрастни българи си купиха декодери на цени до 90 лв., а държавата отпусна 17,5 млн. лв. за декодери на най-бедните. Какво стана с мултиплексите, колко са качените безплатни програми?
Какво става с цифровизацията най-общо?
- Преминаването от аналогово към цифрово разпространение на телевизионни програми е процес, възприет в цяла Европа. България също е поела задължения за преминаване изцяло към цифровото разпространение на телевизионни програми, т. е. това е конкретен държавен ангажимент, който страната ни изпълнява като член на ЕС. Процесът по цифровизация обаче е основно задължение на държавата. Какъв ще е конкретният модел на цифровизация, как и по какъв начин ще се развие той зависи от компетентните органи -държавата чрез законодателната и изпълнителната власт, независимите регулатори - Съвета за електронни медии и Комисията за регулиране на съобщенията.
При преминаването изцяло към цифрова ефирна телевизия в България мултиплексите излъчваха общо 11 програми. Капацитетът на един мултиплекс е в порядъка 7 до 8 телевизионни програми, като броят им зависи от качеството на сигнала, който иска да постигне за дадения канал oneраторът.
Към настоящия момент излъчваните цифрови ефирни телевизионни програми в България са:
За цялата територия на България (национален обхват) дружеството "НУРТС ДИДЖИТЪЛ" ЕАД (б. р. НУРТС идва от Национално управление "Радио и телевизионни станции") разпространява програмите БНТ1, БНТ2, БНТ HD, bTV, Нова Телевизия и Bulgaria on Air.
Отделно от това, само за територията на София операторът "НУРТС БЪЛГАРИЯ" ЕАД разпространява програмите - ТВ Европа, фолклор ТВ, The Voice, Канал 3 и Феи фолк ТВ.
Следва да отбележим, че сме изградили и развили мрежите си за ефирно разпространение на телевизионни програми, като сме постигнали изискващото се от закона покритие на населението в България, с което сме изпълнили и дори надвишили заложените от държавата изисквания към нашата дейност. Направили сме и всичко необходимо с оглед постигане на договорености с телевизионните оператори за разпространение на повече и по-разнообразни програми, които да се гледат безплатно от зрителите, но това не зависи само от нашата воля и желание. Българското законодателство не предвижда задължение за телевизионните оператори (създателите на телевизионни програми) да излъчват програмите си чрез мрежите за ефирна цифрова телевизия - това зависи най-вече от тяхното желание и постигането на търговска договореност. В повечето случаи телевизионните оператори предпочитат да излъчват програми чрез кабел или сателит, за което получават такси от абонатите. Затова в момента се разпространяват ограничен брой програми, независимо от по-големия капацитет на мултиплексите и многократно изразяваното пред компетентните държавни органи наше желание за търсене на нови решения и спешна промяна на модела на цифровизация.
- След първоначалното настройване на приемника от техник (повечето възрастни не се справиха въпреки рекламите по телевизията) за прихващане на безплатните канали, нужно ли е да се прави допълнително настройване, на колко време, защо?
- Декодерът има опция за автоматично търсене на канали и след като ги намери при първоначална настройка, може да бъде приемана цифрова ефирна телевизия, без да е необходимо допълнително настройване. Възможни са и случаи на технически проблеми с работата на декодиращите устройства - прекъсване на приемането или липса на телевизионни сигнали. В такива случаи за някои видове декодери се налага рестартиране (пренастройка), за да може да се възстанови правилната им работа, като препоръчваме за всеки конкретен случай да се ползват инструкциите на производителя на съответното устройство.
- Какви ефирни програми могат да очакват зрителите в близко време?
- Както стана дума, излъчването на телевизионни програми чрез мултиплекса и безплатното им приемане от населението зависи най-вече от волята на телевизионните оператори, създаващи съответната програма. Нашето желание е да излъчваме максималния възможен брой телевизионни програми, но в повечето случаи не срещаме необходимото разбиране на телевизиите, които предпочитат разпространението си чрез кабел и сателит. Въпреки че СЕМ е издал лицензни за около 30 програми за цифрово ефирно разпространение, много малко от тях се разпространяват чрез мултиплексите, като тенденцията показва, че броят на излъчваните към момента програми не се очаква да нараства.
- НУРТС - фирмата, която беше избрана от държавата да изгражда цифровите мрежи, беше купена от "Виваком", а той предлага кабелна телевизия. Ще работи ли "Виваком" за безплатен достъп до канали за хората, които не могат да си позволят да плащат допълнително за телевизионни програми?
- Цифровизацията е процес, който има пряко отношение към обществото и най-вече към неговите социално слаби слоеве, поради което и реализацията му следва да е основно задължение на държавата и на самите медийни оператори. БТК и НУРТС са заявявали и продължават да изразяват готовността си за активно участие и съдействие в бъдещи действия по преразглеждане и промяна на настоящия модел за цифровизация, с цел подобряване на процеса по ефирно разпространение на телевизионни програми в Република България и защитата на интересите на българските зрители.
Стр. 1, 4
 виж всички от категорията  
  Реклама
 
      © 2019 AБРO - Асоциация на българските радио- и телевизионни оператори | Реклама Уеб Дизайн и разработка от Дизайн Студио 42