English  
 Начало За АБРО Бюлетин Новини Събития Членове Документи За сваляне Контакти Връзки DVB-T 
 
  Новини
  Пресцентър
  Общество и медии
  Медиите в кадър
  Реклама
  Интервю
  Гледна точка
  Право на отговор
  Авторско право и сродните му права
  Технологии и платформи
  Други
  Непотвърдено?
  Членове
 виж всички 
  Интервю
Васил Димитров, изпълнителен директор на "Оберон радио макс": Музикалното "Стар ФМ" става новинарско радио
2017-08-03

в. 24 часа | Паола ХЮСЕИН | 03.08.2017 | Стр. 23

Групата, в която е първото българско частно радио - ФМ+, има амбицията да стане най-слушаната, казва новият й шеф
- Г-н Димитров, от 1 юли сте изпълнителен директор на "Оберон радио макс" - компанията, която обединява 4 от най-популярните радиа у нас -ФМ+, "Фреш", "Стар ФМ" и "Мелъди". Преди това обаче 23 години управлявахте "Би Ти Ви радио груп". Как се чувствате?
- Много добре, защото никога не съм предполагал, че някой ден ще бъда в тази група, въпреки че с основателите на ФМ+ Петър Пунчев и Константин Тилев се познаваме от много години и сме приятели. На колегите си обясних, че съм щастлив, защото е чест да бъдеш в такава компания, която е на 25 години.
- Какви промени предстоят в радиогрупата, освен че има нов шеф?
- В момента разширяваме компанията. Радио "Мелъди" влезе в тази група. "Фреш" увеличава покритието си много сериозно и нашата цел е то да стане лидер на пазара в сегмента 18-34-години.
ФМ+ е първото българско частно радио. Даже лицензията му с № 1-01 е закачена там на стената, много е задължаващо. На 17 октомври ще направим голямо парти в "София лайв клуб" по случай 25-ия му рожден ден. Тогава ще представим и групата "Оберон радио макс" - притежателя на тези станции.
Дотогава ще поднесем и още изненади, които в момента подготвяме, във връзка с разширяването на групата. Ще добавим още един формат.
- Т.е. ново радио?
- Да, но то ще бъде обявено малко по-късно.
"Стар ФМ" предстои да бъде преформатирано изцяло в един неочакван формат. Планираме да го направим новинарско радио в олекотен формат. Но ще продължим да имаме и рокстанция.
- Навремето точно на честотите на "Стар ФМ" се излъчваше новинарското "Инфорадио".
- Точно така, но тогава информацията се добиваше доста по-трудно, онова радио беше тежка машина с много инвестиции, сега времената са други. Целта ни е портфолиото ни да е по-богато, защото предвиждаме групата да стане втора по големина с амбицията да стигне и до номер едно. Когато си в група, такова радио работи много по-добре, защото може да си сътрудничи и партнира с останалите станции.
- В момента има няколко групи радиа, в които новинарските радиа са телевизии.
- Имах възможност да работя този проект, когато бях в "Би Ти Ви радио груп". Той е доста сполучлив. Но нашето радио ще е самостоятелно и ще информира извън сферата на трагедиите и всекидневните катастрофи. То ще е удобно за публиката, за да може тя бързо да получава различна информация, както и новини на всеки 15 минути.
- След 23 години в "Би Ти Ви радио груп" защо ви смениха?
- Това беше изключително успешна група. Оставих дружеството с доста добра печалба. Там мениджмънтът се смени неколкократно. Въпрос на политика на компанията е, когато нещата вървят добре, да ги промени. Аз нямам отговор на този въпрос. Действително 23 години е доста време. Тези всичките станции (Z Rock, bTV Radio, N Joy, Jazz FM и Classic FM -б.р.), са минали през мен. Но сега съм щастлив да бъда в тази група тук. Не изпитах някакво огромно разочарование, защото за мен е достатъчно, че съществуват и "Класик ФМ" и "Джаз ФМ". Това са такива формати, които не са печеливши. Напротив. Но те бяха поддържани от нас.
- Не оставихте ли там душата си, вие сте музикант по образование?
- "Класик ФМ" винаги е било за мен нещо като мисия. То не печели пари. Много трудно е било през годините да го поддържаме. Това е първото радио на другата група. Сега ще стане на 23 години и дано да продължи да работи. Защото наистина това е единственото радио за класическа музика в България, макар и без лиценз
- Само от месец сте в новата компания, но радио "Мелъди", което беше част от другата група, сега идва при вас. Защо?
- За мен в работата винаги най-важен е бил екипът. Това не е нещо, което аз съм измислил, но съм го усетил. Всички успехи, които съм имал, са благодарение на хората, с които съм работил. Някои от тези хора искат да продължат да работят с мен.
В това число част от радиостанциите, които бяха в "Би Ти Ви радио груп", не са собственост на групата, бяха организирани да се управляват като партньорство.
Сега ще добавим още една радиостанция в портфолиото на "Оберон радио макс", но това предстои да се случи до края на месеца. Това е най-бързо развиващата се радиогрупа в момента.
- Вие запазвате акционерния си дял в "Би Ти Ви радио груп". Как ще съвместявате работата си в една радиогрупа със собствеността в друга?
- Да, аз съм акционер. Не пречи. Въпрос на интерес е, ако някой иска да купува дялове, да ги купува. Имаме 26%, с тях може да се блокират решения, но все пак са малко. Може би някой ден, ако Би Ти Ви реши да продава радиостанциите си, ние (със съдружника му - б.р.) сме първите, които трябва да получат предложение.
- Какъв е пазарът на радиа у нас?
- Много стабилен от няколко години. Той е в константна големина. Това е по-скоро добре, защото преди 10 години, когато интернет започна да навлиза сериозно в рекламния пазар у нас, прогнозите бяха, че радиото ще загине, ще бъде превзето от интернет. За наше голямо удовлетворение това не се случи. Оказа се, че интернет взима доста повече от телевизията и основно от телевизията. Той става повече телевизия, а тогава беше повече радио. Така че тази медия засега не се очаква да изчезне, въпреки че ще минава все повече в дигитален вариант. И тя по-скоро може да ползва вече интернет като начин на предаване.
- Защо има толкова много музикални станции у нас?
- Всяка страна има специфика на публиките. Затова не може нещо, което правиш в Англия, да го докараш тук, не става. В Щатите много дълго време, мисля, че и сега, най-печелившите формати са news and talk - новини и разговори по всички теми. Това нещо не се случи никога тук. Българинът обича да слуша музика. Това е спецификата му. Може би тази публика ще се развие тепърва, но засега музикалните станции печелят най-много - като публика и като дял от пазара.
В момента работим с консултантска германска агенция. Предстои да изследваме пазара и да тестваме цялата програма с фокус групи.
- Как започнахте да се занимавате с радио? Защо не продължихте с диригентството?
- Беше подаден от съдбата знак. Аз съм завършил музикална академия първо с ударни инструменти, после оркестрово дирижиране, хорово дирижиране и винаги това е била моята цел в живота. Но съдбата ми даде възможност и преди 24-25 години пътувах в Англия със Софийската филхармония на едномесечно турне с 25 концерта в 25 града. През цялото време в автобусите по няколко часа на ден слушах английското "Класик ФМ", което точно беше тръгнало през 1992 г.
Радиото много ми хареса, защото звучеше съвременно, независимо че е класическа музика. Тогава тя можеше да се чуе у нас само по националното радио и се поднасяше много тежко, за професионална публика. А всъщност това е радио, трябва да е леко, за хора, които обичат класическата музика, да им поднася и друга информация.
Тогава съвсем случайно имаше възможност да направим радио за класическа музика на вълните на "Свободна Европа"
То излъчваше в 9 града на България. Тогава усетих, че радиото е моето призвание. И с лека ръка оставих дирижирането.
- Красимир Гергов, който е миноритарен собственик в Би Ти Ви, има ли участие в радиогрупата, в която сте сега?
- Ние си партнираме непрекъснато с Красимир Гергов. Той не участва като собственик, но това не пречи да работим заедно по някои проекти.
- Ще сменяте ли имената на радиата?
- Ще бъде сменено името само на едното радио, така поне планираме. Иначе тази есен групата ще бъде рифрешната изцяло с леки промени.
ФМ+ беше поне 10 години радио номер едно в България. Това е изключително силна марка. Даже се шегувам с това, че за 23 години много хора казват "Класик ФМ+". И до ден днешен е така благодарение на силния бранд. Още малко му трябва и радиото ще си върне тази публика. То и сега има доста сериозна аудитория.
***
Васил Димитров завършва НМУ "Л. Пипков", София (1984) със специалност ударни инструменти и Музикалната академия "Панчо Владигеров" със специалностите хорово и оперно-симфонично дирижиране (1990). Работил е като диригент на редица хорове и на ДМТ "Стефан Македонски" (1992-1993). Бил е директор на отдел "Медии" в рекламна агенция "Крее".
От 1994 г. Васил Димитров е изпълнителен директор на радио "Класик фМ", а от 2003 г. е директор на "Радиокомпания Си Джей", която притежава и управлява радио станциите "Класик фМ", "Джаз фМ", N-Joy, Z Rock, и "bTV радио".
От 1 юли 2017 г. е изпълнителен директор на "Оберон радио макс", в която влизат фМ+, "Стар фМ", "Фреш" и "Мелъди".
Стр. 23
 виж всички от категорията  
  Реклама
 
      © 2020 AБРO - Асоциация на българските радио- и телевизионни оператори | Реклама Уеб Дизайн и разработка от Дизайн Студио 42