English  
 Начало За АБРО Бюлетин Новини Събития Членове Документи За сваляне Контакти Връзки DVB-T 
 
  Новини
  Пресцентър
  Общество и медии
  Медиите в кадър
  Реклама
  Интервю
  Гледна точка
  Право на отговор
  Авторско право и сродните му права
  Технологии и платформи
  Други
  Непотвърдено?
  Членове
 виж всички 
  Авторско право и сродните му права
Войната на музикалните компании
2017-08-02

в. Галерия | 02.08.2017 | Стр. 59

Над 30 милиона лева годишно си разпределят продуцентите на музика в България, сочат официално декларираните приходи в НАП. Това показа най-мащабното разследване за доходите в развлекателния бизнес у нас, направено от вестник "Галерия". Вероятно истинските суми са около три или четири пъти по-високи и смело надхвърлят умопомрачителното за нашите мащаби число от
100 милиона годишно, смятат независими анализатори. Хората, които следят тези процеси, са убедени, че в поп музиката и фолка се укриват десетки милиони, които не се декларират официално.
Допълнителен принос към черния пазар на музика имат и многото на брой самодейци, които заляха българския пазар от миналата година насам.
При продуцентите на поп музика битката е твърде равностойна. Шефката на "Вирджиния рекърдс" Саня Армутлиева не си поплюва и само през 2016 г. е прибрала 1 689 000 лв. Отделно тя има дялове и в други големи музикални компании извън страната
През 2015 г. операторът за авторски права ПРОФОН, на който Армутлиева също е шеф, се оказа с над 10 000 000 лв. депозит в банка. Тя заяви, че това са пари, които някои музиканти все още не са си потърсили. През 2017 г. парите все още не са предадени на собствениците им. За Саня не е трудно да си намира изпълнители и без кастинг, тъй като тя е жури в четири от петте сезона на музикалния конкурс "X фактор" и ги рибира под крилото си директно от сцената. Колегата й Владимир Ампов-Графа я гони по успеваемост. Официално фирмата му "Монте Мюзик" е отчела 1 480 000 лв. през 2016 г. Графа също е малко стиснат към музикантите си. Дели печалбата от участията им 60% на 40% в полза на компанията, заявиха пред "Галерия" приближени до Ампов. 10% от тези 60% все пак влага във фонд за клипове, облекла, визия и транспортни разходи на звездите. Под неговата шапка се изявяват известни певци като Михаела филева, Били Хлапето и ВенЗи. Най-новият зашеметяващо успешен продуцент е Криско. Заедно с партньора си Кирил Киров-Кико той направи музикалната си компания Adamand едва през септември 2016 г., но вече чупи класациите по популярност. Хората на Криско вече подписаха с Тита, но преговарят и с още няколко изпълнители, които трябвало да отговорят на високите му критерии. За него качественият синтез от певчески талант, визия и актьорски умения у изпълнителите бил най-важен, а самият той е крайно критичен и строг към артистите. За сметка на това най-зеленият сред продуцентите глези несравнимо единствения си кадър Тита. Не плаща единствено разходките й в мола и кафетата с приятелки. Всички други разноски по кариерата й се покриват от фирмата, твърдо увериха хора от Adamand.
В същото време димитровградският инженер Митко Димитров, по-известен като Митко Пайнера, продължава да е с обиколки пред конкуренцията на поп музиката. Пайнера е на светлинни години напред и отчита печалби, които са 10 пъти по-високи от тези в поп музиката. Очевидно българинът продължава най-много да слуша чалга, докато пие и мези. През 2016 г, фирма "Пайнер" е донесла 14 813 000 лв на собственика си Митко Димитров. Това число категорично оборва разпространените напоследък слухове, че музикалният гигант го е закъсал и е пред фалит. Точно обратното, тъй като той разполага и с телевизия "Планета", се оказва много желан от повечето попфолк изпълнителки. Най-вече сред тези, които все още са неизвестни. По-популярните пък не искат да го напуснат заради репутацията на компанията, професионалния екип, с който работят там, и сигурния екран, редом до големите звезди като Галена и Преслава, споделиха за "Галерия" хора от бранша.
За сметка на това Пайнера не е много щедър работодател. От няколко години той се е изтарикатил и кара певиците, които искат да се изявяват в компанията му, в началото сами да финансират проектите си. Ако от тях излезе звезда, чак тогава им предоставя договор, а после жестоко ги реже с процентите от участия. Някои певици се оплакват, че трудно намират пари. Дори им се налагало да правят някои не толкова морални схеми_ рамо и само да си докарат нужните 10-15 000 лв. за песен с клип. Въпреки това инженер Димитров категорично удря в земята конкурента си в чалга бранша Виктор Касъмов. Компанията на Касъмов "Ара Мюзик" му докарала едва 695 000 лв. през 2016 г. Въпреки че и Касъмов притежава телевизия - "фен ТВ", по нея все по-рядко се показват популярни лица. Повечето от известните му изпълнители, като Ангел и Емануела, го напуснаха и предпочетоха славния Митко или самостоятелната кариера, тъй като Касъмов се оказал по-стиснат и от Пайнера при заплащането след участия.
Стр. 59
 виж всички от категорията  
  Реклама
 
      © 2019 AБРO - Асоциация на българските радио- и телевизионни оператори | Реклама Уеб Дизайн и разработка от Дизайн Студио 42