English  
 Начало За АБРО Бюлетин Новини Събития Членове Документи За сваляне Контакти Връзки DVB-T 
 
  Новини
  Пресцентър
  Общество и медии
  Медиите в кадър
  Реклама
  Интервю
  Гледна точка
  Право на отговор
  Авторско право и сродните му права
  Технологии и платформи
  Други
  Непотвърдено?
  Членове
 виж всички 
  Интервю
Константин Каменаров: Първо ще проверя дали е конфликт на интереси жена ми Радина Червенова да води новините
2017-08-25

Предимството ми е, че съм излязълот БНТ, казва новоизбраният шеф- Откога встъпвате в длъжност, г-н Каменаров? Веднага след гласуването вие отидохте до Съвета за електронни медии, защо?

www.168chasa.bg | 25.08.2017 | 09:26

Предимството ми е, че съм излязъл от БНТ, казва новоизбраният шеф
- Откога встъпвате в длъжност, г-н Каменаров? Веднага след гласуването вие отидохте до Съвета за електронни медии, защо?
- Отидох да ги видя, не беше по служба. Предполагам, че в рамките на седмица, 10 дни трябва да се случи това нещо. Те трябва да подготвят договора.
- Кой ви поздрави за новия пост?
- Телефонът ми пари. Всякакви хора ми се обадиха, сред тях и много хора, за които не съм се сещал от години и те също за мен.
- Как приехте победата?
- Нищо специално и нищо конкретно не се случи. Нарича се радост това чувство.
- След СЕМ отидохте в БНТ. Как ви посрещнаха хората там?
- Никога не трябва да забравяме, че все пак аз оттук съм излязъл. Това е едно специално предимство и удоволствие, което имам. Също и удовлетворение.
- Какво ви предстои да свършите веднага в телевизията?
- Първо ще се огледам много внимателно, защото не е умно и
не е време да
се дават фатални
обещания
Човек трябва да е реален. Нямам никаква амбиция да започвам с някакви невероятни промени, рокади, защото не се прави така. Има твърде много неща, които са хубави и добре направени в БНТ, така че преди човек да говори на ангро, трябва да се огледа и да е съвсем наясно защо ще променя нещо.
- Една от идеите в концепцията ви е да утвърдите само две двойки водещи на централната емисия новини, както е в цял свят. В същото време съпругата ви Радина Червенова е една от най-известните тв водещи на новини. Какво ще се случи с нея?
- Само мога да се гордея с нейната работа. Но ще мога да отговоря на този въпрос миг след като на мен ми се отговори чисто формално на въпроса дали има, или няма конфликт на интереси с тази моя позиция. Мисля, че няма, но нека не съм аз този, който трябва да го съобщи.
Иначе всичко, което най-малко ми се иска, е да ѝ попреча и то не защото това е жена ми, а защото е блестящ професионалист и една от истинските емблеми на тази телевизия. Ако, не дай боже, ми се наложи да се разделям с нея по този начин, това е все едно да си отрежа дясната ръка професионално.
- Кого ще питате за този конфликт на интереси?
- Юристи. Мисля, че има и някаква комисия, която ще ми даде становище. Това са официални актове, не става въпрос да питам някого под сурдинка.
- През 2011 г. станахте оперативен директор на БНТ и тогава имаше подобен казус със семейството ви, но тогава се оказа, че няма конфликт на интереси, тъй като Радина Червенова е назначена с конкурс.
- Първо, че е назначена с конкурс, второ, тя не отговаря пряко пред този тип директори - нито пред генералния, нито пред изпълнителните. Тя е подчинена на директора на дирекция “Информация”. Така че мисля, че няма конфликт на интереси, но все пак искам да попитам, защото това са деликатни неща.
- Имате ли вече готов екип?
- Имам добри идеи, но нека да не избързваме с имена.
- Ще има ли подадени оставки в БНТ заради вашия избор?
- Това е принцип.
Аз лично съм
подавал 2 пъти
оставка,
работейки в
телевизията,
защото когато дойде нов човек, принципът е, че си подаваш оставката. Това не значи, че напускаш, а просто му развързваш ръцете, за да може той да вземе своите решения. Това са незадължителни неща, които не може да принудиш хората да извършат.
- Голяма част от хората в БНТ изразиха радостта си, че вие сте избран. Направиха го във фейсбук.
- Много се радвам и много съм горд с това, защото аз съм телевизионен човек. Коко Каменаров ме е направила телевизията, не нещо друго. Така че, казвам го в най-симпатичния смисъл, съм ѝ длъжник.
- Ще съкращавате ли хора?
- Никакви намерения нямам. Не вярвам в лекарството, наречено съкращения. Който тръгне и каже, че ще съкрати хората наполовина или две трети, това са пълни глупости. Нито се работи така, нито е умно да се прави. Трябва просто да се види за каква работа какви хора трябват, къде са повече и къде не достигат. А работа има много. Ако някой се притеснява дали ще има работа, не трябва, защото има за всички.
- Вие самият откога реално започвате да работите като генерален директор?
- Формално от мига на подписването на договора, а иначе работата вече си върви.
- Как многобройното ви семейство прие новината?
- Щастливи и горди, което ме прави по-щастлив от всичко на света.
- Откъде ви се обадиха децата ви?
- Само едно е при нас и кучето, разбира се. Иначе едното е в Швейцария, другото - във Франция, третото - в Англия. Затова с Радина се шегуваме много, че най-накрая и ние като нормалните хора останахме с едно дете. Но всъщност това не е удоволствието, защото всички заедно е по-гот.
- Как искате да видите телевизията след 3 години?
- Успешна, влиятелна и предпочитана.
CV
Константин Каменаров е роден на 31 юли 1964 г.
Завършва медицина и става репортер в “По света и у нас” в началото на 90-те години
Води емисията по Ефир 2, след което става шеф на “По света и у нас”
През 1999 г. става говорител на правителството на Иван Костов за 4 месеца
По-късно е говорител на “Мтел”
През 2011 г. става оперативен директор на БНТ за 2 години
На 23 август 2017 г. е избран за генерален директор на БНТ
 виж всички от категорията  
  Реклама
 
      © 2020 AБРO - Асоциация на българските радио- и телевизионни оператори | Реклама Уеб Дизайн и разработка от Дизайн Студио 42