English  
 Начало За АБРО Бюлетин Новини Събития Членове Документи За сваляне Контакти Връзки DVB-T 
 
  Новини
  Пресцентър
  Общество и медии
  Медиите в кадър
  Реклама
  Интервю
  Гледна точка
  Право на отговор
  Авторско право и сродните му права
  Технологии и платформи
  Други
  Непотвърдено?
  Членове
 виж всички 
  Авторско право и сродните му права
Комопозитор води дело срещу детски играчки
2017-08-25

в. Монитор | 25.08.2017 | Стр. 3

Между 7 и 10 хиляди лева коства делото на композитора Доно Цветков, което той завежда срещу производители на китайски играчки. В куклите, всяка от които струва приблизително 8 лв., е инсталиран плейър, изпълняващ "Ало, ало, слънчице" - творба на Цветков, за което той не е давал съгласието си, не е получил и възнаграждение като автор.
Сагата стартира преди около 8 години, когато той научава за неправомерното използване на произведението му от негова приятелка. "Тя ми донесе една такава играчка - забавно пиано "Зайче", откъдето прозвуча припевът на песента ми, както и още няколко откъса от други детски песни. От любопитство успях да купя от няколко магазина във Варна още такива идентични играчки, "пеещи" моята песен, но с друга визия - жабче", обясни преди време композиторът пред "Музикаутор". Той се опитал да сигнализира
Икономическа полиция и дирекция,Авторско право и сродните му права" в Министерството на културата, но от там заявили, че досега почти никога не им е искал позволение да се включи музикална творба във вносни играчки.
Вследствие на това Цветков се свързал с адвокати и след успешна първа инстанция, на втора съдът решава, че няма достатъчно доказателства, жалва се музикантът.
"Експертизата установи, че песента е една и съща. Две години след като започна делото, направиха отново проверки и такива играчки вече нямаше", обясни преди време Цветков.
Стр. 3
 виж всички от категорията  
  Реклама
 
      © 2019 AБРO - Асоциация на българските радио- и телевизионни оператори | Реклама Уеб Дизайн и разработка от Дизайн Студио 42