English  
 Начало За АБРО Бюлетин Новини Събития Членове Документи За сваляне Контакти Връзки DVB-T 
 
  Новини
  Пресцентър
  Общество и медии
  Медиите в кадър
  Реклама
  Интервю
  Гледна точка
  Право на отговор
  Авторско право и сродните му права
  Технологии и платформи
  Други
  Непотвърдено?
  Членове
 виж всички 
  Авторско право и сродните му права
Ще успеят ли облачните услуги да се преборят с торентите
2017-09-12

в. Сега | 12.09.2017 | Стр. 14

В последно време пиратските торенти, предлагащи филми, концерти и телевизионни предавания без уредени авторски права, вървят по трънливи пътеки. След като през м.г сайтът Kickass бе закрит, а предполагаемият му собственик Артъом Ваулин - задържан е Полша, конкурентните Torrentz.eu и TorrentHound последваха примера и също затвориха. И въпреки че 'The Pirate Bay все още съществува и засега държи фронта, на хоризонта се вижда неговата алтернатива - облачните пространства за съхранение на съдържание.
Ca.no за победните 30 дни холивудските студия и други собственици на авторски права на филми са получили близо 5000 заявки за легално сваляне на файлове в Google Drive, съобщи Gadgets 360. Освен услугата на Google, други популярни облачни пространства са DropBox, OneDrive и Mega.
Медии смятат, че е въпрос на време тази услуга да се развие и въпросните платформи да отнемат от силата на пиратските peer-to-peer сайтове, които от години тровят съня на всички видове продуценти - филмови, музикални и телевизионни.
Впрочем облачната услуга на Google вече се превърна в един от най-популярните ресурси на The Pirate Bay. След създаването й през 2012 г. се видя, че пиратите са в състояние да измислят различни решения, за да се промъкнат през защитите на търсачката. Понякога те качват цели филми в Google Drive, но в други случаи линковете са празни, а вътре са вградени видеа в You Tube. Тези видеа стриймват добре дори и при лоша връзка, така че в операцията има смисъл. На пръв поглед тактиката с препратка към You Tube изглежда изненадваща, защото е лесна за разгадаване: платформата се претърсва лесно, а нелегалните файлове се локализират и свалят бързо. Оказва се обаче, че пиратите са помислили за това и са намерили сравнително просто решение - видеото се качва извън списъците с произведения, за да не се появява при търсене по име. След това връзката се осъществява чрез линкове към Google Drive във форуми, във "фейсбук" и по други канали. Това затруднява откриването и премахването на защитеното произведение от собствениците на авторските му права.
В това отношение Dropbox, OneDrive на "Майкрософт" и Mega не се различават много от Google Drive. Обемът на заявките за сваляния от там обаче показва, че засега тези системи не се използват широко. Както вече стана дума, в периода, в който към Drive е имало над 4700 заявки, към Mega са подадени само около 100. Към Dropbox и OneDrive те са едва около дузина. С популярни платформи за видеосподеляне като YouTube, Vimeo и Dailymotion също се злоупотребява, но отново не толкова активно. В последно време някои креативно настроени пирати се обърнаха към други места за стриймване, които още не се използват редовно - например порносайтове. Медиите съобщиха м.г., че всички песни от новия албум на Кание Уест The Life of Pablo са качени на популярния сайт PornHub. На него можете да намерите и доста филми, трейлъри на игри и музикални клипове. Което е странно, тъй като трейлъри и клипове спокойно може да се постнат и на други места.
Какъв е потенциалът на облачните пространства да се превърнат в силен конкурент на торентите? Според Gadgets 360 това задължително ще се случи някога, въпросът е кога. "Лесната навигация е нещо, което играе решаваща роля за популярността на услугата. В Google Drive например е елементарно да се създаде акаунт и е също толкова елементарно да се разширява мрежата", коментира швейцарецът Джон, с когото медията разговаря в популярен peer-to-peer форум. Според ГТ специалиста предимствата на легалните пространства в това отношение е очевидна спрямо пиратските, които все още разчитат на изскачащи прозорци, отваряне на банери и т.н. Той смята, че в бъдеще все повече хора ще предпочитат "облаците", тъй като властите по света видимо са засилили мерките срещу торентите. Джон също изчислява, че през последните години правителствата са затворили множество сайтове като Kickass, ExtraTorrent, Shaanig, Yify Torrents и т.н., които са събирали по над 500 милиона уникални посетители. Той допълва, че доброволно или по принуда интернет доставчиците все по-често ще затрудняват достъпа до торентите. "С публичното торентване е свършено, вече трябва да сте част от частен тракер. Те обаче обикновено изискват покана към потребителите, което само по себе си затруднява процеса", смята швейцарецът.
Според специализирани издания бъдещето на торентите зависи от няколко неща. Едно от тях е постоянството в опитите на отделните правителства да се справят с проблема. Друго е цената на облачната услуга. Най-честният вариант в момента е част от уеб хранилището да е безплатно, а за разширяването да се дължи абонамент. Очакванията са той все повече да намалява. Не на последно място смяната на местата между торентите и облачните услуги е свързана и със способността на филмовата и другите развлекателни индустрии да отговорят бързо на очакванията на потребителите.
Още един важен ключ се държи от собствениците на Google, за които досега постоянно се говори. Те трябва да съдействат максимално в битката с пиратските сайтове. Най-необичайната услуга на търсачката, която се ползва за злоупотреба със защитено съдържание, е MyMaps. Това е функция, въведена от Google през 2007 г. с цел да даде възможност на потребителите да създават персонализирани карти. В момента всеки може да направи карта в сайта на MyMaps, в която да посочи местоположение, да добави заглавие и да попълни поле за описание. Google не потвърждава каква информация се споделя в описанието, така че е лесно там да посочите линкове към скрит стрийминг в YouTube или към файлове в Google Drive. Което означава, че хората може да правят и споделят карти, които водят към пиратирани филми. "Няколко пъти сме засичали места за незаконно разпространение на защитено съдържание. Правим всичко възможно да защитим продуцентите и дистрибуторите, но накрая всичко зависи от Google", признава Ерик Мандре, който управлява естонска организация за опазване на авторските права. Според него Google реагира бързо, когато получи сигнал за злоупотреба. Това се отнася и до YouTube, която отново е собственост на най-голямата търсачка в света.
Стр. 14
 виж всички от категорията  
  Реклама
 
      © 2020 AБРO - Асоциация на българските радио- и телевизионни оператори | Реклама Уеб Дизайн и разработка от Дизайн Студио 42