English  
 Начало За АБРО Бюлетин Новини Събития Членове Документи За сваляне Контакти Връзки DVB-T 
 
  Новини
  Пресцентър
  Общество и медии
  Медиите в кадър
  Реклама
  Интервю
  Гледна точка
  Право на отговор
  Авторско право и сродните му права
  Технологии и платформи
  Други
  Непотвърдено?
  Членове
 виж всички 
  Медиите в кадър
Защо е странно, че Анна Цолова няма да води повече сутрешния блок на "Нова тв"
2017-09-11

в. Капитал Daily | Весислава АНТОНОВА | 11.09.2017 | Стр. 24

вОт телевизията представиха решението като нейно и уточниха, че мениджмънта на медиата го приема.
Слухът, който се носеше из жълтите медии, вече не е слух. Водещата на сутрешния блок по "Нова тв" - "Здравей, България" Анна Цолова вече не е част от предаването. Вчера социалните мрежи бяха пълни с остри коментари и догадки защо тя се маха. Голяма част от тях изказваха предположението, че тя е свалена заради остри въпроси и позицията си по определени теми, като например тази за съдебната реформа.
Какво казваш от "Нова"
Това беше опровергано тази сутрин от мениджмънта на "Нова", който разпространи съобщение, в което се казва, че Цолова работи по ново предаване. Самата тя е цитирана в официалното прессъобщение да казва: "След 19 години в новините и актуалната публицистика, 13 от които в сутрешния блок на двете най-големи телевизии (bTV и "Нова" - бел. ред.), избрах за себе си нова посока и реших да предложа на "Нова" един различен проект", коментира тя. Цолова уточнява, че това е план, върху който работи повече от година. "Обявявам го в момента, в който съм готова с екипа и концепцията за неговия успешен старт. Това е мой дълго обмислян професионален избор. Благодарна съм за доверието на зрителите през всичките тези години", казва Анна Цолова.
От "Нова тв" представиха решението като нейно и уточниха, че мениджмънтът на медията го приема.
Членът на борда на директорите на "Нова броудкастинг груп" Силва Зурлева благодари на Ани за усилията и успехите, които е донесла на "Нова". "Щастлива съм, че ще продължим да работим заедно по нов телевизионен проект извън новините. Пожелавам успех на бъдещото предаване", допълва в официалното съобщение Зурлева. В последно време прави впечатление, че ключовите решения, свързани с програмната политика на групата, публично коментира тя, а не главният изпълнителен директор на "Нова броудкастинг груп" Дидие Щосел.
Решението за отстраняването на Цолова най-вероятно е взето от Силва Зурлева, която пое управлението на новините и актуалните предавания в "Нова телевизия" в началото на лятото. След неуспешния опит да купи "Нова телевизия" от шведската медийна група MTG изпълнителният директор на компанията Дидие Щосел изглежда изолиран от оперативното ръководство на тв-канала и според различни източници се е фокусирал върху управлението на интернет бизнеса.
Какво ни казваш фактите
Промяната за Цолова настъпва близо две-три седмици след като през медиите Николай Бареков започна да води срещу нея очерняща кампания. В подкрепа на журналистката излязоха декларации на Асоциацията на радио- и телевизионните оператори и на Асоциацията на европейските журналисти. Самата тя публикува силно изявление в своя защита и каза, че в казуса с Бареков ще потърси справедливост в съда. Прессъобщението на "Нова" звучи странно, защото няма как да мислиш предаването от една година, пък да не искаш да кажеш какво е, с каква насоченост е, и то точно в началото на новия сезон. "Нова" направи три последователни пресконференции през изминаващата седмица, за да представи новите си проекти, но в тях очевидно е нямало място за този на Анна Цолова. Нещо повече Ани и Виктор бяха снимани в новия промоционален клип на "Здравей, България", с който се анносират промените в предаването през новия есенен сезон. Затова и остава усещането, че чуваме полуистина.
И няма как да забравим думите на Цолова в интервюто й за "Дневник" от май тази година, в което тя казва: "Полагат се ежедневни усилия журналистиката днес да е мръсна и непрестижна професия. Има хора, които се наричат журналисти, но всъщност са слуги на пропагандата. Има журналисти в кавички, които са на повикване на силните на деня, подменят истината и с лекота наричат черното бяло и обратното. Това се случва всеки ден." Още един повод да не вярваме, че решението й да се откаже от "Здравей, България" е било лесно. И тези, които са следили разговорите и особено за съдебната реформа, знаят, че тя не се страхуваше да пита. Сигурно има и такива, които се изкушават да помнят само по-лековатите разговори.
Трудно се забравят и случки като тази как наскоро в студиото на "Здравей, България" депутатът Йордан Цонев влезе в ефир с думите: "Много поздрави от Делян Пеевски!". Или усърдието, с което медиите на същия подемаха клеветите на Николай Бареков всеки път, когато в сутрешния блок се интервюираха дисиденти - неудобни за него хора.
Съвсем ясно е от букварите по журналистика, че всяко телевизионно лице има екранен живот и логично в един момент поема по нов път или започва нов проект. Но решението на Ани Цолова изглежда отстрани форсирано, прибързано обявено.
Преди близо месец след медиен скандал, предизвикан от бившия журналист в "Нова" Васил Иванов, медията освободи и директорката на "Новини и актуални предавания" Дарина Сарелска. Конкретни причини за освобождаването й не бяха посочени. А Иванов отиде да работи в свързаната с Делян Пеевски телевизия - "Канал 3".
За съжаление, поне на етапа категоричен отговор на въпроса защо Ани Цолова е махната от сутрешния блок на "Нова" могат да дадат само взелите това решение. Засега сигурно е, че е махната, а не е напуснала сама. Сигурно е още, че това не се случва заради нарушаването на някакви професионални принципи. Остава сериозното съмнение да е точно обратното - заради спазването им.
***
"Нова": Ще видите
"Капитал" изпрати допълнителни въпроси до „Нова тв" и получи следните отговори:
Какъв е коментарът ви на изразените съмнения, че Ани Цолова е отстранена от сутрешния блок, заради въпросите и позициите й по определени теми - особено съдебната реформа?
- Подобни интерпретации или слухове просто не са истина.
Има ли нещо общо отстраняването на Ани Цолова с кампанията срещу нея от Николай Бареков? Каква е позицията на „Нова телевизия" за тази кампания?
- „Нова Броудкастинг груп" има пълно доверие в професионализма и етиката на своите журналисти и не обръща внимание на подобни атаки и кампании.
Ще бъде ли избран втори водещ на сутрешния блок? Ако да, ще бъде ли търсен журналист с опит в политическите новини и чиста професионална биография, или ще се предпочете някой с опит в „лайфстайл" темите?
- Ще бъде официално обявено скоро.
***
Текст под снимка
Ани Цолова вече няма да води "Здравей, България". Екранният й партньор Виктор Николаев засега ще води сам предаването
Стр. 24
 виж всички от категорията  
  Реклама
 
      © 2018 AБРO - Асоциация на българските радио- и телевизионни оператори | Реклама Уеб Дизайн и разработка от Дизайн Студио 42